4.0 Om behandling, omsorg og en verdig livsavslutning

Beboere på sykehjem har ofte flere alvorlige sykdommer som kan skape ubehag og påvirke livskvaliteten. Fokus vil derfor være symptomlindring og tiltak som kan øke livskvaliteten. Sykehjemmene følger opp beboerne med god medisinsk og sykepleiefaglig behandling, pleie og omsorg på en profesjonell og kompetent måte.

Tverrfaglighet bidrar til å sikre god omsorg og pleie i livets siste dager og timer, og en verdig avslutning på livet. Dette betyr at ulike yrkesgrupper bidrar for å gi et helhetlig tilbud. Dette kan være lege, sykepleier, kulturmedarbeider, prest eller andre ansatte beboeren har spesiell tilknytning til.

Beboeren og pårørendes behov, ønsker og meninger er viktige for å gi god omsorg og behandling, og for å lykkes inviterer vi til samtaler.

Vi vil skape trygghet for beboer og pårørende, og tilpasser oppfølging og informasjon opp mot ønsker og behov.

4.1 Forhåndssamtaler

Sykehjemmene i Bærum har innført forhåndssamtaler for alle beboere i henhold til nasjonale faglige råd.

Forhåndssamtaler er frivillige og planlagte samtaler om pasientens ønsker for den nære framtid, framtidige helsehjelp og livets siste fase. Forhåndssamtaler bør forstås og håndteres som en kommunikasjonsprosess med oppfølgende samtaler ved vendepunkter i sykdomsforløpet eller behandlingen.

Hva som er riktig tidspunkt for den første forhåndssamtalen, vurderes konkret for den enkelte pasient. Invitasjon til første forhåndssamtale bør som hovedregel skje så tidlig som mulig, særlig hvis det forventes redusert samtykkekompetanse som følge av kognitiv svikt, akutt sykdom og/eller raskt progredierende sykdom.

Forhåndssamtalene bør ta utgangspunkt i pasientens livssituasjon og hverdag, og ivareta bredden av pasientens liv, både det fysiske, psykiske, sosiale, åndelige og eksistensielle. Spørsmålet "hva er viktig for deg" bør være førende. Forhåndssamtalene må tilpasses pasientens individuelle forutsetninger, som alder, kognitive funksjon, erfaring og kultur- og språkbakgrunn.

Pasientens pårørende inviteres til å delta på forhåndssamtaler, forutsatt at pasienten ønsker det.

Ansvarlig sykepleier tar initiativ til forhåndssamtaler ved innflytting og senere ved behov. Sykehjemslegen og eventuelt primærkontakt deltar.

4.2 Legemiddelgjennomgang

Sykehjemmene i Bærum gjennomfører legemiddelgjennomgang minst en gang per år for alle sine beboere.

Legemiddelgjennomgang er en systematisk vurdering av alle pasientens legemidler for å sikre best mulig effekt, og redusere risiko for bivirkninger og pasientskader. En vurdering av nytte og risiko for pasientens legemiddelbruk er en løpende oppgave for alle leger med behandlingsansvar.

Legemiddelgjennomgang utføres også ved mistanke om mangelfull effekt, bivirkninger, interaksjoner, dårlig etterlevelse eller andre legemiddelrelaterte problemer.

Legemiddelgjennomgang kan utføres av legen alene eller helst tverrfaglig eksempelvis med sykepleier eller farmasøyt. Pasienten og/eller pårørende inviteres til å delta.

4.3 Strukturert verktøy for lindrende behandling

Sykehjemmene i Bærum benytter verktøyet -Livets siste dager, for å sikre god og verdig livsavslutning for beboeren. Dette er en plan for lindring i livets sluttfase basert på nasjonale retningslinjer for omsorg til døende. Bruk av en slik plan sikrer en felles ramme og struktur for behandling, pleie og omsorg i sluttfasen av livet, og bidrar til at sykehjemmene leverer likeverdige tjenester.

4.4 Etterlattsamtale

Pårørende ved sykehjemmene i Bærum får tilbud om etterlattsamtale etter at en av våre beboere har gått bort.

Målsetning er å gi hjelp videre i sorgprosessen, og å få innspill til forbedring av tjenesten spesielt i forhold til våre mål om en trygg og god livsavslutning.