Forvaltningsloven § 13 pålegger alle offentlige ansatte taushetsplikt om enkelte opplysninger en får kjennskap til i arbeidet. Taushetsplikten er til for å verne om den enkeltes rett til personvern og for å etablere og ivareta tilliten til brukeren. Denne tilliten ivaretas også gjennom en likeverdig og åpen dialog/relasjon, brukermedvirkning, informasjon, innsyn i dokumentasjon og bruk av informert og skriftlig samtykke ved behov for utvidet/ tverretatlig samhandling.
Helsepersonell kan kun formidle helseopplysninger om deg til andre hvis du har gitt samtykke til det, eller det er bestemt i lov at de skal eller kan, som for eksempel når det er nødvendig å sikre deg forsvarlig helsehjelp.
Du kan helt eller delvis frita helsepersonellet fra taushetsplikten ved å samtykke til at helseinformasjon deles.
Hvis det er nødvendig for at du skal få forsvarlig helsehjelp, kan helsepersonell dele helseinformasjonen din med annet helsepersonell.
Du har rett til å motsette deg at informasjon deles med annet helsepersonell. Gi i så fall beskjed om dette på behandlingsstedet.
Helseinformasjonen din skal kun deles med helsepersonell når opplysningene er nødvendige for at helsepersonellet skal kunne gi deg forsvarlig helsehjelp. Opplysninger kan gis til helsepersonell både i egen virksomhet og i eksterne virksomheter.
Det skal framgå av pasientjournalen at annet helsepersonell er gitt tilgang til informasjon. Se informasjon om innsyn i pasientjournal.
Når pasienten eller andres liv kan være i fare har helsepersonell plikt til å varsle.
Dersom du mener helsepersonell har brutt taushetsplikten, kan du be om en vurdering fra Statsforvalteren i din region. Statsforvalteren vil da hente inn nødvendig informasjon for å vurdere om helsepersonellet har opptrådt i tråd med taushetsplikten. Hvis Statsforvalteren mener at det foreligger alvorlig brudd på taushetsplikten, skal saken oversendes Statens helsetilsyn. Statsforvalter er det som tidligere het Fylkesmann.
Hvis Statens helsetilsyn kommer til at helsepersonellet har brutt taushetsplikten, kan de få en advarsel. Ved grove brudd, eller dersom helsepersonellet ikke innretter seg etter å ha fått advarselen, kan Statens helsetilsyn kalle tilbake helsepersonellets autorisasjon, lisens eller spesialistgodkjenning.
Disse lovene har og bestemmelser med en lovpålagt samhandlingsplikt.
Samhandling kan fordre deling av informasjon som er taushetsbelagt. Hovedregelen er at ansattes adgang til å dele nødvendig og viktig informasjon ved samhandling, forutsetter samtykke fra den som har krav på taushetsplikt.
Det kreves informert samtykke for å opprette stafettlogg og det kreves også nytt samtykke dersom samhandlingen involverer flere, eller nye tjenester.
Et samtykke varer i prinsippet til det trekkes tilbake, men dersom samhandlingen varer over flere år, bør det likevel fornyes annethvert år.
Lovgivningen har en rekke pålegg med personlig ansvar for melde alvorlig bekymring i tilknytning til barns omsorgsituasjon, eks.vis Helsepersonelloven § 33. Vi minner om at alle har en plikt til å avverge alvorlige straffbare handling uten hinder av taushetsplikt. Unnlatelse er straffbart i henhold til straffelovens § 196.