Ordførerens spalte i Bæringen 3/23: Jeg føler meg alltid flink når jeg sorter avfallet riktig, men det handler ikke bare om å sortere, men også om å redusere. Det er dessverre for mye mat som havner i avfallet. Kanskje de fleste av oss kan utfordre oss selv på dette området?

I Bærum er vi flinke når vi sorterer matavfallet – bare 2,8 prosent var feilsortert, det viser undersøkelsen av bæringenes avfallshåndtering. Men, det er «bare» 57 prosent av matavfallet som blir sortert. Her har mange av oss et forbedringspotensial.

Hver eneste av oss – liten eller stor – kaster i gjennomsnitt 38 kilo mat i året. En god ting er at bæringene kaster mindre enn resten av landet.

Maten vi produserer, men ikke spiser opp, er en betydelig del av verdens klimaproblem. Matsvinn er unødvendig bruk av ressurser. Det utgjør 2 prosent av det totale klimagassutslippet i landet – tilsvarende 400 000 biler.

Det er mange grunner til at vi kaster mat – vi glemmer den i kjøleskapet, vi handler på impuls og vi lager mer enn vi spiser. Matsvinn opptar heldigvis ungdommen vår! Jeg hadde gleden av å delta på Asker og Bærumsmesterskapet i ungdomsbedrifter i februar, og jeg ble imponert over kreativiteten og entusiasmen de unge entreprenørene fra våre videregående skoler viser. Opptil flere iderike elever hadde utviklet apper som kan hjelpe oss med å redusere matsvinn. Dette heier jeg på.

Mange av våre innbyggere har også tatt i bruk appen: To good to go, som viser hvor du kan kjøpe god mat som er til overs fra butikker og restauranter. På den måten bidrar du til at mat ikke går til spille. Dette er bra for bedriften, men enda bedre for miljøet.

Nå står sommeren for døren og vi koser oss med mye godt på grillen. Og blir det noe grillmat til overs, kan du kanskje lage mye godt og spennende av det som blir igjen?

Riktig god sommer!