Ordførers spalte i Bæringen 3/20: Mai er kanskje årets vakreste måned. Det er måneden hvor alt våkner til liv i naturen – trærne får løv, gresset blir grønnere og blomstene blomstrer. Mai ER nesten sommer og full av merkedager, men først og fremst er mai Norges måned i rødt, hvitt og blått.


For meg som ordfører er vår frigjøringsdag 8. mai sammen med 17. mai de to dagene som fremkaller noe helt spesielt, og 2020 er et historisk år. Det er 75 år siden Norge gjenvant sin frihet – etter 5 lange år med okkupasjon. Maidagene er i så måte dager til ettertanke og en måned vi heiser flagget i takknemlighet for Norges frihet og selvstendighet som nasjon.


På 17. mai feirer vi vår flotte grunnlov – den over 200 år gamle oppskriften på det landet vi har i dag der medmenneskelighet trumfer likegyldighet. Vi feirer det viktigste verdisettet for den politiske utviklingen på veien mot folkestyre, demokrati og det velferdssamfunnet vi er så heldige å ha. Dagen er også en dag for oss til å reflektere over hva vi ønsker oss for fremtiden. En fremtid som står på skuldrene til generasjoner før oss som har strevet, kjempet og sloss for de verdiene vi kan feire hver 17. mai.


Men årets nasjonaldag går inn i historiebøkene som den første nasjonaldagen etter krigen hvor gatene ikke fylles med festglade barn som går i tog. Årsaken kjenner vi alle – nemlig trusselen fra Covid 19 som ligger som en mørk skygge over verden og landet vårt.


Men 17. mai blir det, og jeg er sikker på at vi får høre mye fin korpsmusikk i nærmiljøene. Det blir også lokale markeringer med flaggheising og taler fra elever i regi av den enkelte skole. Og kl 1300 håper jeg alle blir med å synge Ja, vi elsker sammen med resten av landet.


Jeg ønsker alle en fin mai måned.


Gratulerer så mye med nasjonaldagen vår.