Det er viktig at alle som har vært på russetur til Ios i Hellas og har symptomer, kontakter sin fastlege på dagtid eller legevakten, eller eventuelt 113 hvis situasjonen er alvorlig.

Antibiotika og vaksine - føre var

Som et føre-var-tiltak anbefaler vi at ungdommene som deltok på russeturen til Ios og de som har vært i nær kontakt med 18-åringen etter hjemkomst fra Ios, får en dose antibiotika på Asker og Bærum legevakt.

I tillegg anbefaler FHI en vaksine mot meningokokk B for denne gruppen. Dette for å kunne forhindre nye sykdomstilfeller på et senere tidspunkt.

Det kreves to doser vaksine med fire uker mellom 1. og 2. dose. Vaksinen vil gi beskyttelse ca. to uker etter andre dose.

Vaksinen er gratis for de som deltok på russeturen og for de som var nærkontakt med 18-åringen i løpet av helgen.

Drop-in vaksinering på Folkehelsekontoret, Smittevern og vaksinasjon i Kommunegården, Arnold Haukelands plass 10 i Sandvika.  

  • Mandag 14. august kl. 09.00-11.00 og 13.00-15.00
  • Tirsdag 15. august kl. 09.00-11.00 og 13.00-15.00

Ta med legitimasjon.

Kun en ungdom smittet

Det er kun en som har vært smittet. Den andre ungdommen som innlagt på sykehus hadde ikke meningokokk B. Bakterien som ble påvist var en helt annen enn hos 18-åringen som døde av hjernehinnebetennelse.

Ofte stilte spørsmål og svar

Den vanligste vaksinen beskytter mot fire varianter av hjernehinnebetennelse (ACWY) som ses oftest hos norsk ungdom. Vaksinen Meningokokk ACWY er gratis for ungdom (16-19 år) i Bærum.

Vaksinen mot meningokokk B koster  1 120 kr per dose, man trenger to doser med 4 ukers mellomrom for å være beskyttet. Det tilkommer et konsultasjonsgebyr på 160 kr.

Ta kontakt med Folkehelsekontoret for å bestille time tlf: 67 50 32 00

Sannsynlighet for å bli smittet er vanligvis liten og sannsynligheten for deretter å bli syk er enda mindre.

Smittespredning øker i sammenhenger som ungdomsfester med tett kontakt, dans, roping og alkoholbruk. Smittespredning kan skje ved deling av flasker, sigaretter eller kyss. Lite søvn, sår hals og redusert allmenntilstand øker sjansen for å bli syk.

2-10 dager, men i veldig sjeldne tilfeller kan det gå lengre tid. Det vanligste er 3-4 dager

Av personer som utsettes for smitte er det svært få som blir smittet og enda færre som blir syke. Dersom en er smittet kan man likevel bli bærer av bakterien i halsen uten selv å bli syk. Slike bærere er ikke uvanlig (10-17 prosent av befolkningen) og disse kan smitte andre. Risiko for å spre smitte øker ved typisk russefesting adferd.

Vi oppfordrer til å være bevisst på at risiko for smittespredning øker på ungdomsfester med fulle lokaler, alkohol, og tett kontakt med deling av kyss og flasker. Lite søvn og redusert allmenntilstand øker risiko for å bli syk.

Pass på hverandre!

Symptomer

De første symptomene er ofte vage og kan ligne influensa.

Typiske symptomer kan være:

  • feber med frysninger
  • hodepine
  • kvalme
  • oppkast/diare
  • allmenntilstanden er ofte sterkt nedsatt.

Det kan oppstå små hudblødninger, røde eller blårøde prikker eller nakkestivhet - det er alvorlige symptomer. Ved mistanke om sykdom er det viktig å ta kontakt med fastlege eller legevakt.

Mer informasjon om hjernehinnebetennelse: