En fremtidsrettet overvannshåndtering er et felles anliggende der både kommunen, utbyggere og innbyggere må bidra inn. Kommunen som arealmyndighet har blant annet ansvar for å sette av tilstrekkelig areal for å redusere klimarisiko, og for å sikre at overvann kommer tidlig nok inn i plan- og byggesaksbehandlingen.
Kommunen plikter som planmyndighet å legge til rette for helhetlig forvaltning av vannets kretsløp. Kommunen skal sikre trinn 3 i tretrinnsstrategien* - sikre trygge flomveier. Dette skal blant annet løses gjennom hensynsoner i kommuneplanens arealdel samt krav og retningslinjer til at overvannshåndtering ivaretas både i offentlige og private plan- og byggesaker.
Planlegging og oppfølging av overvannshåndteringen ligger innenfor ansvarsområdene til mange avdelinger i kommunen, noe som forutsetter et tverrfaglig samarbeid for å ivareta helheten. I Bærum kommune er sektoransvaret for overvann lagt til Vann og avløp. Dette innebærer at Vann og avløp skal være en pådriver i arbeidet med å gjøre kommunen bedre rustet for kommende episoder med kraftig regn, noe vi vet vil komme som følge av klimaendringene. Avdeling Vannmiljø og forurensning, er gitt et hovedansvar for å følge opp overvannets kvalitet og sikre at overvannet ikke forurenser kommunens resipienter, men også her er det viktig med et samarbeid på tvers I kommunen. Planmyndighetene skal påse at Bærum utvikles med arealplaner og rammeverk som sikrer klimatilpasning, og innbyggere og profesjonelle utbyggere skal til enhver tid få lett og entydig tilgang til informasjon om hvordan vi i fellesskap kan planlegge best mulig for å minimere sannsynligheten for fremtidige skader fra overvann.
* Tretrinnsstrategi for håndtering av overvann legger opp til at overvann skal håndteres gjennom infiltrasjon (trinn1), fordrøyning (trinn 2) og trygg avledning i flomveier (trinn 3)