Folkehelseinstituttet anbefaler ungdom mellom 16 og 19 år å vaksinere seg mot smittsom hjernehinnebetennelse.

Hva er smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokksykdom)?

Sykdommen skyldes meningokokkbakterier og smitter via spytt. Friske personer kan ha meningokokker i halsen uten å bli syke, men de kan smitte andre. Hos enkelte smittede kan bakteriene finne veien til hinnene rundt hjernen og gi hjernehinnebetennelse. Andre ganger kan bakteriene formere seg i blodet (blodforgiftning) og skade viktige organer.

Hvem anbefales meningokokkvaksine/vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse?

  • Ungdom i alderen 16-19 år bør vurdere å ta meningokokkvaksinen, spesielt i forkant av festivaler, leirer, russetid og lignende. Se egen anbefaling: «informasjon om smittsom hjernehinnebetennelse».
  • Personer uten miltfunksjon.
  • Nærkontakter rundt tilfeller av meningokokksykdom.
  • Personer med yrkesmessig risiko for smitte (laboratoriepersonell).
  • Reisende til områder med høyere forekomst av sykdom forårsaket av aktuelle meningokokktyper. I noen land kreves meningokokk ACWY-vaksinasjon før innreise. Meningo­kokk ACWY-vaksine anbefales for reisende til meningittbeltet i Afrika, og er påkrevd for pilegrimer til Saudi-Arabia (Hajj, Umrah). Meningokokk B-vaksine er ikke anbefalt for reisende til noen av disse områdene.
  • Menn som har sex med menn og som har tilfeldig sex eller intim kontakt med mange partnere, bør vurdere å vaksinere seg.

Personer som ønsker å ta meningokokkvaksine i Bærum, kan bestille time til vaksinasjon på Folkehelsekontoret. Ring 67 50 32 00.

Vaksinen må betales av den enkelte. 

Folkehelsekontoret

Åpningstider

Folkehelsekontoret er stengt for besøk uke 50. Telefon holder åpent hverdager kl. 8.30-15.30. Stengt kl. 11.30-12.30 grunnet lunsjavvikling.

Besøksadresse:

Rådmann Halmrasts vei 2
SANDVIKA