Ordførerens hjørne i Bærumsavisen april 2016: Like sikkert som at våren kommer hvert år, entrer syklene våre veier samtidig som hestehoven og blåveisen hilser oss og våren velkommen. For en herlig årstid og jeg har lyst til å slå et slag for hverdagssyklisten.


Jeg husker da jeg var liten, var det to viktige ting som skjedde etter påske: det ene var å finne frem skoene, og det andre var å vaske sykkelen og glede seg over å sykle rundt i nabolaget - selv om ikke all snøen var forsvunnet. Det er nok mange som fortsatt holder på denne «tradisjonen» på tross av at stadig flere er trofaste mot sykkelen gjennom hele året.

For min egen del er jeg blitt sykkelfrelst etter at jeg kjøpte el-sykkel. Jeg har allerede hatt gleden av å bruke sykkelen til jobb i år, og snart går turen mot vakre Østernvann med herlige forfriskende morgenbad.

Jeg kjøpte min el-sykkel for to år siden, og har ikke angret en eneste dag. Jeg oppdaget også at det er et fantastisk alternativ til bil innenfor visse avstander. Og det beste er at jeg i mange sammenhenger kommer raskere frem enn hvis jeg skulle kjørt bil.  Dette er vinn-vinn for både helse og miljø!

Økt sykling handler om å bryte gamle vaner – oppdage at sykling er helt OK, faktisk gøy enten det gjøres på en tradisjonell sykkel eller el-sykkel. 

Når vi ser på samfunnets helsegevinst ved at vi beveger oss mer, bør det være god nok grunn til å ta sykkelen fatt. Den er et ypperlig fremkomstmiddel som ikke bare gir helsegevinst, men også gevinster for miljøet vårt ved at flere lar bilen stå.

I Bærum har vi prioritert sammenhengende turveier høyt. Mange av kommunens turveier tar deg forbi noen av kommunens kulturminner og gir deg også kulturhistorisk påfyll. Mange synes det er morsommere å sykle en tur når man vet noe om det man passerer. Derfor har Natur og idrett i Bærum kommune laget et flott turkart over kommunens turveier med utvalgte severdigheter. Kartet kan gi deg inspirasjon til å utforske mer av Bærum kommune enten til fots, sykkel eller med barnevogn. Du finner kartet via kommunens internettsider, eller du kan få det tilsendt ved å kontakte Veiledningstorget i kommunen. 

Økt sykkelbruk blant våre innbyggere er med på å bidra til at vi blir en mer klimaklok kommune. Vi er i ferd med å revidere kommunens sykkelstrategi som har så mål å gi Bærum et helhetlig, effektivt og sikkert tilbud for syklister for å få flere til å velge sykkel som alternativ til bil.

20. april går startskuddet for prosjektet «Sykkel i Bærum» hvor vi inviterer våre innbyggere til en storstilt workshop for å markere oppstarten av prosjektet. Dagen vil bli starten på en lengre medvirkningsprosess med blant annet muligheter for våre innbyggere til å tegne inn ønskede sykkelruter i kart på nett.

La oss sammen slå et slag for hverdagssyklistene og jeg håper å se mange av dere 20. april i Sandvika. Kanskje vi sammen får til Bærums største workshop som en oppstart til prosjektet «Sykkel i Bærum»?
Mer informasjon om prosjekt «Sykkel i Bærum» finner du på kommunens nettsider.

Riktig god tur – ikke glem hjelmen!