Bærum kommunes klimaklok-satsing skal bidra til det grønne skiftet. Alle deler av bærumssamfunnet – innbyggere, næringsliv, organisasjoner, folkevalgte og kommunens virksomhet – skal mobiliseres i arbeidet for å nå de internasjonale og nasjonale klimamålene. I 2020 skal Bærum kommune være etablert som en miljø og klimaklok kommune, noe som krever innsats fra hele virksomheten, og som gjenspeiles i aktivitetene gjennomført i 2019.
Miljøledelse og engasjement
Bærum kommune deltar i det globale nettverket Global Covenant of Mayors for Climate and Energy og kommunen rapporterer klimatilpasninger og klimagassreduksjoner. Gjennom denne rapporteringen ble Bærum kommune vurdert til å være blant de beste på klimaledelse og for å ha robuste strategier og gode tiltak. 2019 er det andre året Bærum kommer på A-listen etter vurdering av organisasjonen Carbon Disclosure Project.
Bærum kommune startet et samarbeid med United 4 Sustainable Smart Cities (U4SSC), nasjonalt FN-nettverk UNECE og Centre of Excellence for å innarbeide FNs bærekraftsmål i kommuneplanen og kommunens klima- og bærekraftsarbeid.
Bærum kommune deltar sammen med SmartCity Bærum i nettverket Smartbyene og har ledet mobilitetsgruppen innenfor dette nettverket.
Enkelte avdelinger i kommunen, som Vann og avløp, har i 2019 blitt sertifisert i henhold til ISO 14001 – miljøledelse. Eiendom har i tillegg gjennomført første trinn av sertifisering i henhold til ISO 14001 og ISO 50001 – Energiledelse.
I klimaarbeidet ønsker kommunen å prøve ut nye former for innbyggersamarbeid slik at innbyggernes synspunkter kommer bedre frem. I 2019 ble innbyggerpanelet brukt for å få innspill til klimaarbeidet med fokus på klimaklok ressursbruk. Det var høy deltagelse og bred enighet om at privatpersoner kan bidra til å redusere klimagassutslippene. Innspillene tas med i den kommende revisjonen av Klimastrategi 2030.
Kommunikasjon, synlighet og kampanjer har vært prioritert i klimaarbeidet i 2019. Noen aktiviteter som ble gjennomført:
- deltagelse og innlegg på Urban Future Global Conference i forbindelse med Oslo Miljøhovedstad og Arendalsuka i august
- prosjektet Bærumsfolk i samarbeid med cChange, der 30 bæringer inviteres til å gjennomføre en klimautfordring i 30 dager
- kampanjen Tekstilaksjonen 2019, med fokus på klær og forbruk rettet mot videregående skoler i Bærum
- bilfri barnehagedag under den europeiske mobilitetsuken i september
- flere sykkelaksjoner: Sykle til jobben, Synlig syklist og SmartBike for næringsliv og innbyggere
Samarbeid med næringslivet gjennom SmartCity Bærum:
- konseptutredning Helelektrisk klimavennlig mobilitet på Fornebu i samarbeid med de største utbyggerne på Fornebu
- pilot med testing av 100 elektriske sparkesykler på Fornebu
Rapportering og klimabudsjett
For å måle utslippsreduksjoner og utviklingen av en klimaklok kommune, ble det for første gang lagt frem et klimabudsjett for Bærum kommune i Handlingsprogram 2020–2023. Klimabudsjett vil være et viktig styringsverktøy for å vurdere riktige tiltak, kostnader og gjennomføring. Budsjettet skal videreutvikles i 2020 i forbindelse med revisjon av Klimastrategi 2030.
Klimaregnskap for Bærum kommune viser en nedgang i klimagassutslippene med 26 prosent i 2017 i forhold til utslippene i 2009. Utslippsreduksjonen kommer hovedsakelig fra overgangen til utslippsfrie kjøretøy og utfasing av fossil olje til oppvarming av boliger.
Klimaklok ressursbruk
I arbeidet med å etablere Bærum som en miljø- og klimaklok kommune må hele virksomheten bidra. En rekke tiltak og aktiviteter er gjennomført for å få til dette:
- Bærum kommune har i likhet med flere kommuner utarbeidet egne retningslinjer for å kvitte seg med engangsplast.
- Kommunen har inngått medlemskap i Nettverk for miljømerket innkjøp, i regi av Stiftelsen Miljømerking i Norge, for å få bistand til å følge opp mål i klimastrategien om å øke innkjøp av miljø- og klimatilpassede produkter og tjenester.
- Bærum kommune har inngått samarbeidsavtale med Matvett om prosjektet KuttMatsvinn2020 som en del av det pågående arbeidet for å redusere matsvinn ved kommunens sykehjem.
- Utsortering av matavfall har minket restavfallsmengden med over 40 prosent, og en egen container for gjenbruk er etablert på Isi avfallsstasjon.
Klimakloke skoler og barnehager
Ved flere ungdomsskoler har det i samarbeid med Framtiden i våre hender blitt gjennomført egen undervisning med fokus på hvordan matsvinn kan reduseres.
Gjennom Grønt Flagg-sertifiseringen av de kommunale barnehagene har kildesortering og gjenvinning vært et utvalgt tema barnehagene skal jobbe med.
Eiendom og kommunale bygg
- Forprosjekt Emballasjesmart byggeplass har fått støtte fra Forskningsrådet.
- Energiforbruket i kommunale bygg er redusert med 5,2 prosent siden 2016.
Aktiv mobilitet og utslippsfri transport
- Kommunen fortsetter å erstatte fossile kjøretøy til bruk i tjenesten med utslippsfrie kjøretøy og med å legge til rette for etablering av ladeinfrastruktur.
- 21 elbiler, 10 el-varebiler og 1 biogassdrevet lastebil ble kjøpt inn i 2019.
- Klimagassutslippene fra kommunens personbilpark er redusert med 25 prosent i 2019.
- Tilskuddsordningen for etablering av ladepunkter i boligselskaper og sameier er videreført.
Miljø-, vann- og naturforvaltning
Noen gjennomførte tiltak:
- Handlingsplan for overvann er lagt frem som en del av kommunens klimatilpasningsarbeid, og er et resultat av en bred involveringsprosess.
- 76 dekar skogareal er vernet gjennom ordningen for frivillig vern.
- Bekjempelse av fremmede arter, samt trerydding og slått på gjengrodde enger.
- Utviklet langgress- og blomsterenger for pollinerende insekter.
- Åpning av Dælibekken langs Bærumsveien som et klimatilpasningstiltak.
- Punktering av egg fra grågås og hvitkinngås som bestandsregulerende tiltak.
Bærums klimafond og klimasats
I 2019 ble 9,1 millioner kroner disponert til ulike tiltak i handlingsplanen til Klimastrategi 2030 og aktiviteter for å følge opp klimaarbeidet.
Bærum fikk i 2019 tilsagn om tilskudd til fem nye klimasatsprosjekter, hovedsakelig innenfor mobilitet.