Filmparken på Jar

Filmatelieret på Jar ble bygget av Norsk Film A/S, et filmselskap grunnlagt av Norges kommunale kinoer i 1932. Arkitekt var Reidar Sveaas, som i en periode på 1920-tallet hadde jobbet som filmarkitekt for glamorøse MGM Studios i Hollywood.

 Dette var straks etter at den første norske lydfilmen var blitt presentert, og 1930-tallet regnes da også som norsk films gullalder. Før NRK startet sine regulære tv-sendinger i 1960 var besøkstallene på norske filmer formidable, og filmatelieret på Jar var involvert i det meste.

Det ble imidlertid stadig mer krevende å finansiere filmproduksjon og i 1974 gikk staten inn som hovedaksjonær. Filmparken på Jar drives nå videre i form av en næringspark for filmbransjen. Selv om spillefilmproduksjon ofte foregår utenlands, er både film- og lydstudioer i aktiv bruk og selve driften går i balanse. Filmatelieret på Jar har spilt en alt avgjørende rolle i norsk film, helt fra starten i 1934 og nesten til dags dato.

Den eldste bygningen som ble bygget i 1934 er et helt bygningskompleks i seg selv, bestående av et lydfilmstudio, et lydrom, mørkerom, kontor og garderober. Dette var i sin tid Nord-Europas beste filmstudio og svært mye av det originale er intakt. Senere har flere bygninger kommet til. Filmparken består i dag av et helt bygningsmiljø med blant annet 3 studioer, landets eneste mixekino, filmarkiv og et helt unikt kostymelager, i seg selv verd et besøk

Se flere kulturminner i Bærum

Rik på Bærums historie