Barnevernstjenesten skal etter gjennomført undersøkelse, hvis barnet/ungdommen på grunn av forholdene i hjemmet eller av andre grunner har særlig behov for det, sørge for å sette i verk plan for hjelpetiltak for barnet og familien etter barnevernsloven.
Familien får en fast kontaktperson i barnevernstjenesten ut ifra barnets alder, og det lages en plan for hjelpetiltak for barnet/ungdommen. Barnet og foreldrene skal få mulighet til å medvirke og påvirke utarbeidelsen og evalueringen av planen. Barnevernstjenesten skal følge godt med på hvordan det går med barnet og foreldrene, og vurdere om tiltakene bidrar til endring. Formålet med hjelpetiltakene er å bidra med positiv utvikling for barnet og i familien, styrke foreldre i foreldrerollen, og hjelpe barn i risiko.
De aller fleste barn og familier som mottar hjelp fra barnevernstjenesten i Bærum, får hjelp gjennom frivillige hjelpetiltak mens barnet bor hos foreldrene sine.
Eksempler på hjelpetiltak fra barnevernstjenesten i Bærum:
- Råd og veiledning til ungdom eller foreldre
- Barnevernsfaglig familieveiledning og veiledningsprogram for foreldre
- Ansvarsgruppemøter
- Nettverksmøter
- Familieråd (i samarbeid med Bufetat):
- Sinnemestringskurs (Brøsetmodellen) for foreldre
- ABC – veiledningsprogram for familier med barn 0-2 år
- PMTO
- RFT
- MST (i samarbeid med Bufetat)
- MST-CAN
- Senter for foreldre og barn (i samarbeid med Bufetat)
- Støttekontaktgruppe for barn
- Besøkshjem eller støttekontakt for barn og ungdom
- Ruskontroll
Foreldre og ungdom over 15 år må samtykke til tiltak i egen sak. Dersom ungdom unndrar seg omsorg og det foreligger barnevernsfaglig grunnlag for å iverksette tiltak mot ungdommens eget samtykke, må saken behandles i Barneverns- og helsenemnda. Barnevernstjenesten har også adgang til å fremme sak for å pålegge hjelpetiltak rettet mot foreldrene, for eksempel om at barnet skal gå i barnehage eller at foreldrene skal motta familieveiledning.
NB. Det er viktig at du som melder om bekymring for et barn til barnevernstjenesten ikke foreslår konkrete barnevernstiltak for familien. Dette kan skape forventninger eller motforestillinger
i dialogen om hvilke tiltak barnevernstjenesten i løpet av undersøkelsen vurderer som best for familien.
Les mer om ulike tiltak i barnevernet