Samarbeid mellom hjem og skole er viktig for elevenes læring og trivsel. I tillegg til at skolen skal samarbeide med foreldrene, har eleven selv en rett til å bli hørt og til å medvirke, uavhengig av alder.

I kapittel 10 i opplæringsloven er det skrevet om elevens beste og elever og foreldres medvirkning

Kommunestyret i Bærum vedtok forskrift om skoleregler for den offentlige grunnskolen i juni 2024. I forskriften står det skrevet om elevens beste, elevmedvirkning og brukerorganer i grunnskolene i Bærum.

Hva som er best for eleven, skal være grunnleggende hensyn ved alle handlinger og avgjørelser som gjelder eleven. Elevene har rett til medvirkning i alt som gjelder dem selv, og rett til å ytre sine meninger. Elevene skal bli hørt, og det legges vekt på meningene deres etter alder og modenhet.

I Bærum kommune har grunnskolene fra 1. august 2024 disse brukerorganene:

Elevråd

Elevrådet representerer de ulike trinnene. Det består av en representant for elevene i hver klasse fra og med 5. klassetrinn. Det skal legges til rette for at elevene på de laveste klassetrinnene også får ytre seg og bli hørt.

Medlemmene velges av og blant elevene for ett skoleår av gangen. Et medlem av undervisningspersonalet på skolen har som oppgave å hjelpe elevrådet i arbeidet.

Elevrådet skal fremme fellesinteressene til elevene på skolen og arbeide for å skape et godt læringsmiljø. Elevrådet i grunnskolen skal også ha mulighet til å uttale seg og komme med forslag til saker som gjelder nærmiljøet til elevene.

Elevorganisasjonen har mange tips til relevante saker for elevrådet.

Elevrådet velger elevrepresentantene til Samarbeidsutvalget (SU) på skolen.

Foreldrene arbeidsutvalg (FAU)

FAU består av minimum en representant for foreldrene på hvert klassetrinn. Representantene velges for to år av gangen. FAU velger representantene til Samarbeidsutvalget.

FAU skal fremme fellesinteressene til foreldrene og medvirke til at elever og foreldre tar aktivt del i arbeidet for å skape et godt skolemiljø. Det skal også arbeide for å skape godt samhold mellom hjem og skole, legge til rette for trivsel og positiv utvikling hos elevene og skape kontakt mellom skolen og lokalsamfunnet.

Foreldreutvalget for grunnskolen (FUG) kan gi råd om saker som FAU kan jobbe med og de kan gi veiledning til de de lokale FAU’ene i Bærum kommune.

Samarbeidsutvalget (SU)

Samarbeidsutvalget (SU) skal bestå av to representanter for elevene, to representanter for foreldrene, to representanter for undervisningspersonalet, en representant for andre ansatte, en representant for kommunen samt rektor. En av foreldrerepresentantene er samarbeidsutvalgets leder. De ansatte ved skolen velger selv sine representanter i Samarbeidsutvalget. Representanten for kommunen velges av Hovedutvalget for oppvekst og utdanning eller tilsvarende folkevalgt organ.

Representanten for elevene velges for ett år av gangen. De andre valgte representantene i SU velges for to år av gangen.
Samarbeidsutvalget skal få være med og påvirke utviklingen til skolen, blant annet når det gjelder arbeidet med skolemiljøet, kvalitetsutvikling og fastsetting av skolens egne regler.