Veil.nr. 72-0577
Utomhusplan har tidligere ikke vært nevnt i plan- og bygningsloven eller forskriftene, men er nå etablert og har status som eget dokument i byggesaken. Utomhusplan er blant annet nevnt i veiledning til teknisk forskift under § 8-3 Utomhusareal.
Utomhusplan kan defineres som en plan for den ubebygde del av tomten og eventuelt fellesareal, jf. plan- og bygningsloven § 28-7.
Kommunen kan kreve utomhusplan i de tilfeller dokumentasjon på hvordan krav til den ubebygde del av tomta ikke kan vises tilfredsstillende på situasjonsplan eller på annen kartillustrasjon.
Krav om utomhusplan kan også følge av bestemmelser i reguleringsplan eller detaljert reguleringsplan. Planene kan inneholde presiseringer av utomhusplanens innhold som går utover det som følger direkte av lov eller vedtekt.
Når utomhusplan kreves etter bestemmelsene til reguleringsplan/detaljert reguleringsplan, har kommunen adgang til å bestemme:
- hva den skal omfatte
- målestokk
- hvilken detaljeringsgrad den skal ha med hensyn til utforming og plassering av tiltak
Når utomhusplan er krevd i medhold av plan, har kommunen under saksbehandlingen også hjemmel til å kreve den endret/omarbeidet slik at den, dvs. den ubebygde del av tomten, gis en form som kan
godkjennes.
En utomhusplan i henhold til vilkår i plan blir bindende på lik linje med situasjonskart og tegninger, når den vedtas i tillatelsen til tiltaket. Endringer i utomhusplan må på samme måte som for revidert plassering eller reviderte tegninger, godkjennes i form av godkjent endring av tillatelse. Saksbehandler må vurdere behovet for ny nabovarsling ved revidert utomhusplan.
En vedtatt utomhusplan er bindende for:
- ”Hva som skal være hvor” på den ubebygde del tomten
- Terrengets utforming
- Plassering av biloppstillingsplasser
- Plassering av lekeapparat eller liknende innretninger
- Grøntområdenes utstrekning.
Når utomhusplan er vedtatt i tillatelsen, kan den kreves gjennomført i medhold av plan- og bygningsloven §§ 32-3 og 32 4. Manglende overholdelse utgjør med andre ord en ulovlighet på lik linje med eksempelvis bygning oppført i strid med godkjente tegninger.
Innhold i utomhusplanen
En utomhusplan kan bare omfatte det areal av en eiendom som er definert som tomt i TEK § 5-8.
I § 27.2 i bestemmelsene og retningslinjene til kommuneplanens arealdel er det bl.a. fastsatt krav til størrelsen på utearealene for enebolig, 2-mannsbolig og andre boligtyper. Kravet til brukbarhet refererer til at arealene skal ha slik utforming, kvalitet og beliggenhet i forhold til bebyggelse, vei og andre støy- og forurensningskilder at de faktisk kan brukes til rekreasjon, aktiviteter og opphold for boligen/boenheten de skal betjene.
Utomhusplan kan både omfatte tiltak som i seg selv er søknadspliktige, og tiltak som ikke er søknadspliktige. Når utomhusplan omfatter fellesareal for lek, skal det redegjøres for utstyr på lekeplassen. Søknadspliktige tiltak som f.eks. vesentlige terrenginngrep (pbl § 20-1, første ledd bokstav k), veg og parkeringsplasser som ikke er til eiendommens eget bruk (pbl § 20-1, bokstav l), må i tillegg til å tegnes inn på utomhusplanen, også inntegnes og godkjennes på situasjonskart og egne tegninger. For tiltak som er fritatt fra søknadsplikt etter pbl § 20-5 og SAK10 § 4-1, blir utomhusplanen bindende for plasseringen.
Ved utarbeidelse av utomhusplaner er det viktig å iaktta hvilken detaljeringsgrad som er nødvendig. Dette vil variere alt etter hvilken type eiendom og hvilken type bebyggelse det gjelder. På eiendommer for konsentrert bebyggelse med fellesareal, rekkehus med små/smale eiendommer, eller eiendommer som grenser mot sjø, friarealer, LNF-områder, naturvernområder eller liknende kan det være behov for større detaljeringsgrad i utomhusplan enn i søknader som gjelder mer ordinære boligtomter.
Henvisninger: Veileder for utomhusanlegg i Bærum kommune