Johanne sitt tre er plantet av Bærum kommune, etter initiativ fra Kinaforeningen i Norge, en forening for de familiene som har adoptert barn fra Kina.

Initiativet ble vedtatt av Hovedutvalget for miljø, idrett og kultur (MIK).

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen ble fratatt livet av sin bror Philip Manshaus 10. august 2019, med rasistisk begrunnelse. Hun ble skutt med fire skudd mens hun satt på rommet sitt og holdt på med sin bærbare PC.

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen

Manshaus gjennomførte deretter et alvorlig terrorangrep i Al-Noor moskeen i Bærum kommune, der hensikten var å drepe. Han ble overmannet og avvæpnet av Mohammed Rafiq (65) og Mohammed Iqbal Javed (76).

Manshaus ble dømt for drapet og angrepet på moskeen med 21 års forvaring, som er lovens strengeste straff. Les mer om forvaring på nettsiden til Kriminalomsorgen.

Johanne ble adoptert fra Jiangxi-provinsen i Kina ni måneder gammel i 2003. Johanne utviklet seg til å bli en varm og klok 17 åring som var opptatt av rettferdighet, asiatisk kultur og gode venner.

Den 4. september 2019 ble Johanne bisatt i Haslum krematorium. Rundt 400 personer var til stede.

Johanne er ikke den eneste utenlandsadopterte som har vært utsatt for drap og vold med rasisme som begrunnelse, men de fleste utenlandsadopterte føler seg godt ivaretatt. I boken «Adoptert fra Kina, fortellinger til våre tapte mødre» skildrer forfatteren Ragnhild Bratlien om hvordan det er å være adoptert fra Kina i Norge. Boken er dedisert til Johanne.

Minneplaketten til Johanne er laget av kunstneren Tobbe Malm, som også har laget jernrosene til minne om 22. juli 2011.

På minneplaketten kan du se tre kinesiske tegn, valgt ut av Johanne sine pårørende.

Datter

Kjærlighet

Samhold

Det er viktig å stå samlet mot hat-ideologi og ekstremisme. Vi må huske å alltid se hverandre. Vi må gi beskjed når vi hører eller ser hatefulle handlinger mot andre mennesker som representerer vårt mangfold. Vi trenger mangfoldet.

Vi er alle ett – vi må stå sammen når noen vil splitte oss.