Innsatsen for et klimaklokt Bærumsamfunn vil ta utgangspunkt i åtte styrende prinsipper:
1. Involvering og mobilisering av innbyggere
Utviklingen av Bærum som et klimaklokt samfunn skal skje i dialog og samarbeid med innbyggere, lag og foreninger i Bærum. Omstillingen til et lavutslippssamfunn vil i stor grad berøre folks hverdag. Innbyggere skal få mulighet til å ta del og engasjere seg i arbeid med klimamålene og ha god tilgang til informasjon og kunnskap om arbeidet. Kommunen vil tilrettelegge for lokale initiativ og utvikle arenaer for dialog og samarbeid. Det er spesielt viktig at barn og unge involveres da de skal leve og arbeide i et framtidig lavutslippssamfunn.
2. Motivere til handling gjennom god og målrettet klimakommunikasjon.
Deling av kunnskap, erfaring og gode eksempler, samt dialog og involvering i klimaarbeidet, bidrar til å skape motivasjon og handlekraft. Samtidig er det viktig å synliggjøre resultater av klimainnsatsen for å skape aksept, tillit og engasjement i Bærumsamfunnet.
3. Samarbeid med næringsliv og akademia
Klimaklok er et teamarbeid der både kommunen, næringslivet og akademia har sentrale roller.
Akademia, forskning- og kunnskapsmiljøer bidrar til at klimaarbeidet er kunnskapsbasert.
Næringslivet i Bærum har både motivasjon og betydelig kompetanse til å identifisere behov, og utvikle og ta i bruk ny teknologi, innovasjoner og forretningsmodeller som trengs for å redusere klimagassutslipp. Samtidig har bedrifter ansvar for å redusere forbruk og utslipp fra egen virksomhet og de har mulighet til å påvirke adferd på arbeidsplassen.
Kommunens rolle er å støtte og samarbeide med akademia og bedrifter med tydeligeklimaambisjoner. Det kan kommunen gjøre som innkjøper ved å stille klimakrav og etterspørre innovative løsninger, inngå partnerskap, ta i bruk og utvikle arenaer for dialog og samarbeid og tilrettelegge for testing av ny teknologi og innovative løsninger for å nå klimamålene.
Partnerskap med næringslivet gjennom SmartCity Bærum, medlemskap i FutureBuilt og forskningssenteret ZEN og samarbeidsavtaler med NTNU og UiO, skal bidra til den store omstillingen til et lavutslippssamfunn.
4. Arena for innovasjon, pilotering og forbildeprosjekter
Bærum skal være en arena for utvikling, testing og innovasjonsprosesser for å finne nye smarte løsninger som bidrar til å realisere klimamålene. Utbyggingsområder som Fornebu/Lysaker og Sandvika/Franzefoss skal bli utstillingsvinduer for piloter og forbildeprosjekter innen mobilitet, energi og bygg.
Kommunen har en viktig rolle i omstillingsarbeidet klimautfordringene krever. Kommunen er eier av mange utfordringer som krever nye løsninger. Gode arenaer for samarbeid og innovasjon gjør det mulig for kommunen å møte aktører i markedet og sammen utvikleløsninger for fremtidens behov.
Bærum kommune er den største bedriften i kommunen, og kan bruke innovative anskaffelser som virkemiddel for innovasjon og utvikling av piloter og forbildeprosjekter. Det bør legges vekt på gevinstrealisering, oppskaleringsmuligheter og spredningspotensiale.
5. Utløse klimagevinster ved digitalisering
Bærum kommune skal utnytte potensialet innen digitalisering for å redusere klimagassutslipp. Blant annet kan datadeling og analyse av store datamengder gi muligheter for utslippsreduksjon som bør utforskes i samarbeid med næringsliv, akademia, andre byer og kommuner.
6. Feie for egen dør
Bærum kommune skal gå foran i klimaarbeidet og vise muligheter for egne ansatte,innbyggere og næringsliv. Bærum kommune skal redusere klimafotavtrykket i egen virksomhet og aktivt bruke virkemidler som kommunen har til rådighet i klimaarbeidet. Kommunen skal fortsette å stille strengere krav til egen virksomhet enn til resten av Bærumssamfunnet, og samtlige tjenestesteder i kommunen må bidra i klimaarbeidet.
Kommunens egne innkjøp er et sentralt virkemiddel for å redusere indirekte klimagassutslipp og stimulere utvikling og marked for klimavennlige løsninger.
7. Utøve tydelig klimaledelse og praktisere god klimastyring
Klimamålene og omstillingen det innebærer vil kreve tydelig og modig ledelse.
Kommunens ledere har ansvar for å kommunisere tydelige prioriteringer for en Klimaklok kommune og forankre, operasjonalisere og implementere klimastrategien innenfor sitt tjenesteområde. Videre skal kommunens ledere mobilisere og tilrettelegge for handling og samarbeid, etterspørre resultater og sørge for god faglig kompetanse på klima innenfor sitt ansvarsområde.
Medarbeiderne i Bærum kommune spiller en viktig rolle i å skape kultur og handlekraft for en Klimaklok kommune. Mange av kommunens 12 000 ansatte møter daglig innbyggere og bedrifter i Bærum og er derfor sentrale representanter og formidlere av en Klimaklok kommune. Hver enkelt medarbeider må få en forståelse av hva klimaarbeidet konkret har å si i deres daglige virke i kommunen og hva som forventes av klimainnsats fra hver enkelt medarbeider.
For å nå klimamålene må kommunen som virksomhet operere som ETT BÆRUM. Kort fortalt går det ut på at kommunens ansatte og ledere må tenke helhetlig og tverrfaglig og samarbeide på tvers av fag og sektorer i organisasjonen.
I tillegg skal kommunen praktisere god klimastyring i egen virksomhet. Det betyr systematisk oppfølging og synliggjøring av resultater som gir grunnlag for kontinuerlig forbedring og forutsigbarhet i klimaarbeidet. Klimaarbeidet må derfor være en integrert del av kommunens kjernevirksomhet og styringssystemer. Vurderinger av klimahensyn i relevante saker og beslutninger må være innarbeidet som en rutine i hele organisasjonen og i relevante politiske saksdokumenter.
Klimabudsjett skal integreres i kommunens overordnede styrings- og rapporteringssystem. Et klimabudsjett viser hvor store utslippsreduksjoner som må gjennomføres hvert år innenfor ulike sektorer, dersom klimamålene skal oppnås. Klimabudsjettet gir oversikt over tiltak som skal gjennomføres, potensiell klimaeffekt av tiltaket, hvem som har ansvar for gjennomføring, hva tiltaket koster og hvordan det skal finansieres. Klimabudsjettet som målstyringsverktøy må styrkes gjennom kontinuerlig forbedring av måleindikatorer og aktivitetsdata.
8. Regional, nasjonal og internasjonal synlighet og samarbeid
For å nå klimamålene er det viktig å erkjenne at Bærumssamfunnet er en del av et større fellesskap som jobber sammen om å utvikle og implementere løsninger. Ved å samarbeideregionalt, nasjonalt og internasjonalt kan mer kostnadseffektive løsninger utvikles i større skala, og kommunen får tilgang på bredere kompetanse. Kommunen kan lære av det somgjøres andre steder og andre kan lære av Bærum. Ved at mange byer og kommuner stiller krav og etterspør nullutslippsløsninger vil det bidra til at markedet for dette modnes raskere, tilbudene øker og prisene synker. Bærum kommune bør derfor fortsette å bygge nettverk med andre både regionalt, nasjonalt og internasjonalt for å dele, lære, utvikle, implementeretiltak og spre kunnskap på klimaområdet. Dette kan gi større påvirkningskraft og ringvirkninger i storsamfunnet, og tiltrekke kompetanse og næringsliv til Bærum.