I kommunen vår har vi en rekke små og store grøntområder. Disse har stor verdi for både mennesker og dyr. Det er derfor viktig å ikke fjerne eller innføre vegetasjon i disse områdene. Det er dessuten ulovlig og kan føre til bøteleggelse. Påse at hagen din ikke brer seg utover eiendomsgrensen og lever hageavfallet på Isi gjenvinningsstasjon, helt gratis!

Hvert år bruker kommunen store ressurser på fjerning av ulovlig dumpet hageavfall, villfyllinger og bekjempelse av uønskede arter. Dette er ressurser som kunne kommet godt med andre steder og til bedre formål.

Dumping av hageavfall - Spredning av uønskede skadedyr og planter

Hovedproblemet med dumping av hageavfall ligger i spredningen av uønskede skadedyr og planter som er fremmede arter. Dette fører til at den naturlige floraen forstyrres. I tillegg vil hageavfall på avveier gi gode forhold for skadedyr som brunsnegler og rotter.

Fremmede arter regnes i dag nesten som en like stor trussel mot det biologiske mangfoldet som tap av leveområder ved for eksempel at grøntarealer ødelegges. Problemene med mange av de innførte artene er at de har stor konkurranse- og spredningsevne. Dermed fortrenger de hjemlige arter som ikke klarer å overleve. I tillegg kan de bringe med seg skadelig sopp og insekter, endre jordsmonnet og overta store arealer. Man må være spesielt oppmerksom på arter med stor frøproduksjon og arter som ikke har spesielle krav til vokseforhold. Eksempler på slike arter er kjempebjørnekjeks og kanadagullris.

Hageavfall som kommer fra private hager er et stort problem. Det er derfor viktig å begrense spredningen. En sykdom som livnærer seg på et tre vil for eksempel fortsette å leve selv om treet felles. Man kan derfor ikke bare felle et tre og kaste det i skogen for å bli kvitt problemet. Dette gjelder også avklipp fra hekker, busker, planter og
gress. I mange tilfeller har man plantemateriale i hagen med sykdommer uten å vite om det. Det er derfor viktig å levere avfallet til et deponi. Her vil det omdannes til kompost på en forsvarlig og riktig måte, slik at frø og skadedyr blir destruert.

Eiendom som grenser til kommunalt friområde?

Har du en eiendom som grenser til et kommunalt friområde har du et spesielt ansvar for å unngå at hagen din strekker seg ut i områder som skal være allment tilgjengelig eller som er verdifullt for dyrelivet.
Komunen ser alvorlig på privatisering av kommunale
arealer og minner om at det ikke er tillat med vegetasjonsrydding, møblering, beplantning, komposthauger eller lignende i
friområdene uten skriftlig avtale med Bærum kommune avdeling Park, landbruk, natur og kulturvern. Kommunen kan derfor pålegge
beboere opprydding av hageavfall og private installasjoner som strekker seg utenfor eiendomsgrensen.

Hageavfall kan også forsøple

På samme måte som andre typer avfall som kastes i friområdene, regnes også hageavfall som forsøpling. Mange har etablert uheldige vaner rundt hageavfall og ser på det som en type avfall som går i oppløsning og forsvinner av seg selv. Hageavfall skaper imidlertid store problemer, ikke minst fordi det også ofte blir kastet andre typer avfall på slike fyllinger.

Hva kan hver enkelt gjøre?

Vi ber om at du i fremtiden leverer hageavfallet ditt på mottaksstasjoner og på denne måten hjelper til å bevare leveområdene for de truede artene i Bærum. Alle privatpersoner kan levere hageavfall gratis på Isi.

Se også Isi gjenvinningsstasjon sine nettsider for mer informasjon.

Hageavfall dumpet i et friområde
Dumping av hageavfall er med på å spre uønskede skadedyr og planter som er fremmede arter i Norge