15. februar 1895, for 125 år siden, ankom kunstneren Claude Monet (1840-1926) Sandvika. Han reiste til Norge for å fange vinterlyset, og han bodde på Bjørnegård pensjonat i fem uker vinteren 1895, fra 15. februar til 26. mars. Fra 15. februar til 26. mars 2020 vil vi markere Monets tilstedeværelse i Sandvika med en rekke aktiviteter.

Bjørnegård pensjonat var drevet av Jenny Bjørnson, Bjørnstjerne Bjørnsons svigerdatter, og var samlingssted for samtidens kunstnere. Under oppholdet malte Monet en rekke motiver fra Bærum, blant annet Sandvika med Løkke bro, låven på Bjørnegård og tretten varianter av Kolsåstoppen.

Bildet viser maleriet Sandviken, Norge i snø, av Claude Monet
C. Monet (1840-1926). Sandviken, Norge i snø. Olje på lerret. 73x92 cm. Privat eie. Foto©: O. Væring Eftf. AS.

Monet ble fascinert av landskapet ved Løkke bro, med de gamle husene og med Løkkeåsen i bakgrunnen. Han syntes stedet minnet om en japansk landsby. Japansk kunst var på 1890-tallet svært populært i Frankrike, og landet ble, i likhet med Norge, sett på som eksotisk.
Impresjonisten Monet ville først og fremst fange ulike lysforhold og stemninger i landskapet, som er grunnen til de mange variantene han malte av både Løkke bro og Kolsåstoppen.

Vi vil markere at det er 125 år siden Monets besøk i Sandvika, med følgende program:

Lørdag 15. februar i Løkkehaven

Kl. 14-15: Avduking av Monet-punktet i Løkkehaven og avduking av veggmaleri i parken

Monet ankommer Sandvika stasjon fra Kristiania. Han blir møtt av Bjørnson og den danske forfatteren Herman Bang, som kommer med hest og vogn. Disse gestaltes av BærMuDa (Bærum Musikk og Dans).

Kultursjef Berit Inger Øen avduker Monet-punktet, utført av Tobbe Malm, og et Monet-inspirert veggmaleri utført av kunstnergruppen DUER. DUER er et kunstkollektiv med tre menn i starten av 20-årene, oppvokst i Rykkinn-området.

Utstillingsåpninger denne lørdagen:
Kl. 12-14: «Kunstnerens atelier 1895» i Sandvika Museum

Monet-inspirerte bilder av kunstfagelevene ved Valler vgs. og en gjengivelse av kunstnerens berømte vannliljebilder, utført i hekling. Museet er åpent hver lørdag til og med 28. mars. kl. 12-15, eller etter avtale.

Kl. 13-14 Utstilling i Bærum Frivilligsentral

Utstilling med Monet-inspirerte arbeider av malergruppen Strek & Farge fra Villa Walle på Bærum Frivilligsentral.
Øvrige åpningstider 15. februar til 26. mars: Mandag til torsdag kl. 9-15 og fredager kl. 10-13.

Øvrig program

Til bords med Monet. På Fokus restaurant

Tirsdag 4. februar – søndag 29. mars. Fokus restaurant holder til i det gamle postkontoret som er foreviget på Monets fire motiver fra Sandvika med Løkke bro og Løkkeåsen i bakgrunnen. Inspirert av boken «Til bords hos Monet» av Claire Joyes og Jean-Bernard Naudin (1989), tilbyr Fokus restaurant spesialmenyen «Til bords med Monet» i forbindelse med jubileet.
Åpningstider: Tirsdag til lørdag kl. 15-22, søndag kl. 15-21. Adresse: Løkketangen 1, Sandvika

Søndagsåpent hus. På Bjørnegård

Søndag 16. februar til 22. mars kl. 12-17 på Bjørnegård. Det vil bli vist reproduksjoner av noen av Monets motiver fra Bjørnegård, Sandvika og Kolsås-toppen i salongene i 2. etasje. Malergruppen på Bjørnegård stiller ut Monet-inspirerte malerier i 1. etasje. Salg av kaffe og kaker fra Café Binna.  Adresse: Slependveien 1, Sandvika

Kurs i akvarellmaling. På Bjørnegård

Søndag 23. februar og 8. mars kl. 11.30-14.30 på Bjørnegård. Kurs for voksne med friluftkunstneren Nima Mashouri. Monet-inspirert tema. Kursavgift inkl. materialer på 300 kroner. Mer informasjon på Facebook/International Crafts of Norway. Påmelding: inter.crafts.norway@gmail.com
Adresse: Slependveien 1, Sandvika

Water lilies by Monet. På Odeon kino

Onsdag 26. og torsdag 27. februar, og torsdag 19. mars kl. 18.30.
Odeon kino viser dokumentarfilmen «Water Lilies by Monet». Billetter bestilles hos Odeon.
Adresse: Claude Monets alle 25, Sandvika

Foredrag: Monet i Sandvika. På Sandvika bibliotek

Torsdag 27. februar kl. 12 blir det foredrag av kunsthistoriker, foreleser og fagbokforfatter Anne Vira Figenschou.  Adresse: Malmskriverveien 18, Sandvika

Barnefilmvisning: ”Linnea i Malerens hage”. På Sandvika bibliotek

Lørdag 29. februar kl. 11-14. En barnefilm om Linneas møte med Claude Monets kunst og liv i Paris og Giverny. Regissert av Lena Andersson og Kristina Björk. Varighet: 30 min.
Adresse: Malmskriverveien 18, Sandvika

Samtale om Monet. På Frivillighetssentralen

Tirsdag 3. mars (på norsk) og tirsdag 10. mars (på fransk). Begge dager kl. 18-19.30 i Frivillighetssentralen. Samtalen gjennomføres på norsk 3. mars og på fransk 10. mars. Enkel servering på samtalene. Adresse: Elias Smiths vei 7, Sandvika

Claude Monet og Bærum: 125-års jubileum. På Henie Onstad Kunstsenter

Fra fredag 3. januar til søndag 23. august. Henie Onstad kunstsenter feirer jubileet med en miniutstilling av Monet, hvor hele fem originalverk med Bærums-motiver stilles ut. Utstillingen er gjort mulig med innlån fra Sparebankstiftelsen DNB og Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, samt private utlånere. Dokumentarfilmen «Jeg vil det umulige”, om Monet i Norge, vises daglig.
Adresse: Sonja Henies vei 31, Høvikodden

Foredrag: Monet og Norge. På Henie Onstad Kunstsenter

Torsdag 12. mars kl. 18. Foredrag av mag.art. Karin Hellandsjø, tidligere direktør på Henie Onstad Kunstsenter. Hellandsjø har skrevet boken «Monet i Norge» (1995).

Det er mulig å se utstillingen i forkant eller etterkant av foredraget. Inngang inkludert i museumsbillett.
Adresse: Sonja Henies vei 31, 1311 Høvikodden

Programmet kan bli utvidet med flere arrangementer i løpet av jubileumsperioden, og ut 2020. For mer informasjon: www.baerum.kommune.no/monet og på Facebook: C. Monet i Sandvika 1895-2020