Du kan ringe legevakten når fastlegen ikke er tilgjengelig, og du trenger hjelp som ikke kan vente til neste dag. Ring alltid 116 117 før du møter opp på legevakten.

Legevakten opplever stor pågang både i mottaket og på telefon. I august ble det gjennomført 3597 legekonsultasjoner og 5036 samtaler på telefonen.

Ring alltid 116 117 før du møter opp på legevakten.
Ring alltid 116 117 før du møter opp på legevakten.

Unngå unødvendig venting

– Ved å ringe først unngår du å utsette deg for unødvendig ventetid og smitteeksponering, og vi kan avklare helsesituasjonen din der du er, sier tjenesteleder for Asker og Bærum legevakt, Ingvill Madsen.

− Kanskje trenger du ikke å dra på legevakten i det hele tatt, men kan vente til fastlegen åpner. Fastlegen kjenner deg best, har oppfølgingsansvaret og vil gi deg det beste helsetilbudet på lengre sikt, understreker Madsen.

Leder for legevakten, Ingvill Anette Rød Madsen
Leder for legevakten, Ingvill Anette Rød Madsen

Mer bruk av videokonsultasjon

Fra 1. desember 2022 vil legevakten i større grad enn tidligere kunne tilby videokonsultasjon når du tar kontakt på telefon.

– Med videosamtaler kan vi enklere og raskere avklare om skaden eller sykdommen haster så mye at du bør komme til legevakten, sier Madsen.

Det er sykepleieren du snakker med som vil vurdere om det er hensiktsmessig å bruke videokonsultasjon, og som vil forklare hvordan det gjøres. Bruk av video krever at du har smarttelefon.

– Det er viktig å unngå unødvendig lange køer og ventetid på legevakten, slik at de som trenger det mest får øyeblikkelig hjelp. Husk at du alltid skal ringe 116 117 før du møter opp på legevakten, sier Madsen.

Mer informasjon om legevakten finner du her.

Har du behov for øyeblikkelig hjelp?

  • Ring fastlegen din i åpningstiden.
  • Ring legevakt 116 117 når fastlegen ikke er tilgjengelig og du trenger hjelp som ikke kan vente til neste dag.
  • Ring 116 117 når fastlegen ikke er tilgjengelig og du trenger psykisk helsehjelp. Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) har øyeblikkelig hjelp-funksjon på dagtid, tlf. 03525.
  • Ring 113 når det er akutt og står om liv.