Mat til sykehjem

Mat fra kjøkkentjenesten

Kjøkkentjenesten produserer og leverer middag og lunsj til ... institusjoner i Bærum kommune.

Vår mat er smakfull og næringsrik, og laget etter tradisjonelle oppskrifter. Våre kokker utvikler jevnlig nye oppskrifter, og strekker seg lang for å tilby alternative menyer og retter som sikrer at den enkeltes ønsker og behov blir ivaretatt.

Vi tilbyr en variert meny som planlegges i henhold til årstider og høytider.

Menyene følger Helsedirektoratets anbefalinger for eldre, og er det vi kaller for næringstett kost. Alle rettene er næringsberegnet av klinisk ernæringsfysiolog for å sikre en variert og næringsrik kost. Rettene er varedeklarert med merking av alle allergener.

Produksjonsmetode

Kjøkkentjenesten i Bærum produserer mat på tradisjonelt vis med moderne teknisk utstyr for pakking og nedkjøling. Produksjonen utføres etter kok/kjøl metoden der maten pakkes i poser eller former ved høy temperatur, for deretter å bli kjølt raskt ned. Dette gir trygg mat med god holdbarhet samtidig som smak og næringsstoffer beholdes.

Maten oppbevares kaldt inntil den etter få dager blir kjørt ut til institusjonene der den blir varmet opp igjen før servering. Alle rettene testes jevnlig for bakteriologiske prøver i godkjente laboratorier.

Menyer og koster

Vi lager over 80 forskjellige middagsretter og .... lunsjretter som rullerer i en 6 ukers meny. Menyene følger Helsedirektoratets anbefalinger for eldre, og er det vi kaller for næringstett kost.

Alle rettene er næringsberegnet av klinisk ernæringsfysiolog for å sikre en variert og næringsrik kost.

I tillegg til våre standardmenyer, tilbyr vi flere typer spesialkoster.

Vi tilbyr følgende spesialkoster:

 • Glutenfri kost
 • Laktosefri kost
 • Glutenfri- + laktoseredusert kost
 • Melkeproteinfri kost
 • Natriumredusert kost
 • Energiredusert kost
 • Fettredusert kost
 • Ekstra energitett kost
 • Lettfordøyelig kost
 • Vegetarkost (uten kjøtt, fisk, og kylling, men med melk og egg)
 • Moset kost

Oppbevaring og oppvarming

Maten fra Kjøkkentjenesten har en holdbarhet på en uke i kjøleskap etter levering. Hvis plastfolien er åpnet, kan holdbarheten være kortere. Alle rettene kan fryses. Maten kan varmes opp både i mikrobølgeovn og vanlig ovn.

Oppvarming i mikrobølgeovn:

Åpne plastfolien i et hjørne eller stikk noen hull i den med gaffel. Sett plastformen inn i mikrobølgeovnen. Varmes på maksimum temperatur i 3 – 3,5 minutter.

Tiden kan variere noe fra ovn til ovn og ut fra type matrett.

Oppvarming i ovn:

Forvarm ovnen til 110° C. Åpne plastfolien i et hjørne, eller stikk noen hull i plastfolien med gaffel. Sett inn plastformen i ovnen og varm maten i cirka 30 minutter.

Vi leverer mat som vi er stolte av, men for at matopplevelsen for den enkelte skal være så god som mulig, er det viktig at maten varmes opp riktig og anrettes pent på tallerken eller fat før den serveres. Bruk gjerne urter eller annet tilbehør som pynt.

For de som er småspiste eller har dårlig appetitt er det også viktig å ta hensyn til faktorer som kan gi økt appetitt og matglede. Dette kan være små ting som sittestilling, temperatur på maten, mengde mat som legges på tallerken, hvor maten serveres, og om det er ønskelig med ro eller selskap ved måltidet.