Slik blir du en fjordgartner

En fjordgartner ønsker å bidra til en friskere fjord, og er nysgjerrig på å produsere mat fra havet – som tare og blåskjell – sammen med andre.

Hva gjør en fjordgartner?

Arbeidet består av sosialt samvær rundt dyrking, høsting og matlaging. Fjordbrukslaget fordeler oppgavene internt ut ifra medlemmenes ønsker og kapasitet.

Hvilke ferdigheter trenger en fjordgartner?

I utgangspunktet trenger ikke fjordgartnerne spesielle kunnskaper eller ferdigheter. Noen må være båtvante og ha båtførerbevis. Det er gunstig med praktiske ferdigheter, som å behandle tau, rigge utstyr og lage mat. Alle trenger ikke kunne alt, men sammen vil hver og en kunne bidra med utfyllende oppgaver for å drive fjordhagene.

Hvilken opplæring får en fjordgartner?

Marinreparatørene gir kurs og bistand i hele prosessen. Opplæring i høsting og utsetting vil foregå i pilotanlegget på Nesoddtangen og ved de lokale fjordhagene i Bærum. Vår samarbeidspartner «Ting med Tang» vil gi opplæring i bruk av tang og tare i matretter.

Året rundt i fjordhagene

Mai: Sette ut yngelsamlere til blåskjell

Fjordgartnerne samler blåskjellyngel ved å sette ut spesielle steintau, gjerne langs flytebrygger på grunt vann. Larvene slår seg ned på tauet av seg selv, og krever ingen røkting før på høsten.

September: Ta opp yngelsamlere til blåskjell.
Fjordgartnerne løsner blåskjell fra steintauene og overfører de til egne strømper. Strømpene plasseres ut i anlegget, der skjellene kan vokse seg store. Ved å samle yngel hvert år, kan man etter 2-3 år høste fra anlegget hele året.

Blåskjellene flyttes over i strømper eller kurver etter at de har vokst på yngelsamlerne fra mai til oktober/november.

Desember: Plassere ut sukkertare

Marinreparatørene samler inn tare i løpet av september, og dyrker frem sporer i sitt laboratorium på Nesoddtangen. Disse plasseres ut på vekstliner i anlegget etter 6-8 uker. Sukkertaren trenger ikke røkting før den skal høstes.

April/mai: Høste sukkertare

Taren høstes før det begynner å vokse andre organismer på bladene. Det er da er den best egnet til mat, og den kan tørkes, syltes eller fermenteres. Sukkertare som høstes senere på sommeren egner seg best til jordforbedring.