Maten som gjør fjorden litt friskere

Fjordhager med sukkertare, tang og blåskjell skal bidra til renere vann og mer liv i Oslofjorden. Til våren skal det bli til smakfulle, sunne og spennende måltider.

Tekst: Marit Nore 


- De som smaker vil gjerne ha mer. Men dette er ikke noe vi selger. Du må lage det selv, sier Bjørn Viken fra selskapet Ting med tang. Det er byfest i Sandvika, og Bjørn deler ut knekkebrød, småsnitter og ostekake med smak av sjø. Tørket sukkertare binder knekkebrødet sammen, og gir det en svak smak av noe «litt annet». Umami heter det i kokkemiljøet. Umami betyr «god smak» på japansk, og er den femte grunnsmaken, ved siden av søtt, salt, surt og bittert. Loff med kremost og sylta blæretang. Ostekake toppet med «furikake», en fargerik blanding av blant annet roseblader, sitron og sukkertare. Det smaker syrlig, søtt og godt, og er proppet med helsefremmende næringsstoffer. Hedda på 4 år vil gjerne ha en til.   

Ting med tang delte ut smaksprøver fra fjorden på Sandvika Byfest
Bjørn Viken jobber for å gjøre tang og tare til hverdagsmat. Han delte ut smaksprøver på Sandvika Byfest.

Foto: Marit Nore

Sunt for både fjord og helse 

Ting med tang holder kurs og foredrag om hvordan tang og tare kan bli en del av hverdagsmaten, og deler oppskrifter på egen nettside. Det er forretter, hovedretter, desserter og tilbehør. Målet er at tang og tare skal bli en like naturlig del av det norske kostholdet som grønnsaker, frukt og bær er i dag. Hvorfor? Det er sunt for helsa og bra for fjorden.

På Sandvika Byfest fikk flere smake på sukkertare i knekkebrød og i ostekake, og loff med kremost og syltet blæretang.
På Sandvika Byfest fikk flere smake på sukkertare i knekkebrød og i ostekake, og loff med kremost og syltet blæretang.

Foto: Marit Nore

Syltet blæretang i glass.
Syltet blæretang er et smakfullt alternativ til sylteagurk. Den finnes ikke i butikken, så du må høste og lage selv.

Foto: Marit Nore

Nå skal 60 fjordgartnere skape nytt liv i Oslofjorden 

I vår etterlyste Bærum kommune fjordgartnere til å være med på å drifte Bærum fjordhager. Over 60 innbyggere fra 20- til 70-åra har meldt seg på.  
- Noen ønsker en egen «hage», andre vil lage mat. Alle ønsker å bidra for fjorden, sier Gro Angeltveit, vannforvalter i Bærum kommune.   

I løpet av september skal fjordhagene plasseres ut på Pelvikodden og Kadettangen. Fjordgartnerne skal i første omgang strømpe om blåskjell fra yngelsamlere og plassere de ut i fjordhagene. 
-Sammen skal vi utforske nye måltider med ingredienser fra fjordhagene. Jeg har begynt å utforske litt med sukkertare hjemme. Det er kjempegodt, sier Gro. 

Gro Angeltveit, vannforvalter i Bærum kommune, viser frem sukkertare.
Vannforvalter Gro Angeltveit holder frem sukkertare. Sukkertaren danner store skoger under vann, der marine dyr og planter trives.

Foto: Marit Nore

Vi kan bidra bittelitt

Geir Eivind Jonsrud fra Lysaker og Stein Folden Bakken fra Jar har meldt seg som fjordgartnere. Begge har selv erfart hvordan fjorden har endret seg de siste årene.

- Tidligere var det frisk tang og gress, men nå ser jeg store flak med grønske – både inne i fjorden og ute på øyene i ytre Oslofjord. Selv om det er nødvendig med store og målrettede tiltak for å snu utviklingen i Oslofjorden, ser det ut til at staten nedprioriterer de mest effektive løsningene, til fordel for mindre, symbolske tiltak. Vi andre kan bidra bittelitt. For eksempel ved å engasjere oss i fjordhager. Fjordhager kombinerer naturrestaurering, vannrensing og lokal matproduksjon, sier Bakken. Han håper Bærum fjordhager kan bli et forbilde som inspirerer til at flere etablerer fjordhager i Oslofjorden og andre kystområder i Norge.

Stein Folden Bakken fra Bærum fjordhager
Stein Folden Bakken håper flere blir inspirert til å etablere fjordhager langs kysten i Norge.

Foto: Privat

En ny mulighet til å høste fra fjorden

Geir Eivind Jonsrud husker at han dro til fjæra ved Konglungen i Asker da barna var små. 

- Det var i 2012. Med langstøvler og jernrive høstet jeg blåskjell. Vi kokte dem på primus og koste oss på stranda. Bare et par år senere var skjellene borte. I fjor var de tilbake langs stranda nedenfor Munkebakken på Lysaker. For en glede, sier han.

- Bærum fjordhager bidrar til å rense vannet ved å ta opp overskudd av næringsstoffer, og gir oss mulighet til å høste fra havet, selv når det er fiskeforbud i Oslofjorden. Det er lett å føle seg maktesløs, men fjordhagene gir oss muligheten til å bidra for fjorden, og samtidig nyte av god og sunn mat og sosialt samarbeid, sier Jonsrud.

Geir Eivind Jonsrud er med i Bærum fjordhager
Geir Eivind Jonsrud ser frem til å kunne høste matingredienser fra sjøen.

Foto: Privat

Visste du dette om tare?

Tare inneholder viktige mineraler, antioksidanter, og B- og C-vitamin. Noen tareslag har også proteiner, flerumettede fettsyrer og fiber.

Taren er spesielt rik på jod. Jod er et næringsstoff vi trenger, men som vi ikke skal ha få for mye av. En kan redusere jod-mengden ved å koke taren i vann.

Sukkertaren har fått navnet sitt på grunn av sukkeret mannitol og aminosyren alanin som begge smaker søtt. 

Sukkertaren inneholder alginat, som brukes som tilsetningsstoff i mat, og til å fortykke, stabilisere, emulgere og danne gelé i matvarer som syltetøy, supper og softis. Alginat finnes naturlig i de brune algene langs kysten. Se etter e400-e404 i innholdslisten til mat og produkter. 

Snl.no og Gro Angeltveit 

Furikake laget av sukkertare
Furikake er laget av blant annet sukkertare, sitronskall og roseblader. Den tilfører god smak til desserter, kaker, fiskeretter, kjøtt og ris og smaker godt og gjør maten pen.

Foto: Marit Nore

Fakta om Bærum fjordhager

  • Bærum fjordhager er eid av Akershus fylkeskommune og Bærum kommune, med Marinreparatørene som partner. 
  • Forurensning fra landbruk, avløp og industri, langvarig overfiske og bygging i strandnære områder, er de største årsakene til at Oslofjorden lider. Blåskjell og sukkertare er to av flere nøkkelarter som er i ferd med å forsvinne fra Oslofjorden.
  • Fjordhagene er med på å bedre vannkvaliteten og skape nye leveområder for livet i fjorden.