Kunst i det offentlige rom – mer enn pynt

Du trenger ikke gå på museum for å oppleve kunsten i Bærum. Den finner du langs stier, i parker og skolegårder, på sykehjem og ved togstasjoner.

– Kunst i det offentlig rom er der folk ferdes, sier Ellen Marie Fodstad, kunstrådgiver i Bærum kommune. – Den er med på å definere hvem vi er og hvor vi hører til.

"Musikant (tuba)" av Nina Sundbye, på Bekkestua.

"Musikant (tuba)" av Nina Sundbye, på Bekkestua. Les mer om kunstverket her.

Offentlig kunst er ofte barns første møte med kunsten, enten det er i barnehagen, på skolen eller på torget i nærheten av der de bor. 

– Det er et uttalt mål for kommunen at flest mulig skal oppleve kultur, uavhengig av økonomi, bosted og alder. Den offentlige kunsten er et viktig virkemiddel for å nå dette målet, sier Fodstad.

Vekselvirkning av Marte Eknæs i Sandvika

"Vekselvirkning" av Marte Eknæs er plassert ved Kommunegården i Sandvika og inviterer til lek. Les mer om kunstverket her. 

Uten tittel, kunstverk ute på vegg av Javier Barrios,

"Uten tittel" av Javier Barrios - kunstverk ute på Eineåsen skole. Les mer om kunstverket her.

“Unfolded landscape 3” av Lise Wulff og Vigdis Storsveen ved Sjøholmen.

“Unfolded landscape 3” av Lise Wulff og Vigdis Storsveen, ved Sjøholmen. Les mer om kunstverket her.

Kunst i byutvikling

Kunst er viktig i arbeidet med å skape levende lokalsamfunn og gode steder å bo. Derfor satser Bærum kommune på kunst og kultur som en integrert del av by- og stedsutviklingen – blant annet på Fornebu og i Sandvika. Investering i kunst og kultur skjer ofte i samarbeid mellom det offentlige og næringslivet.

– Vi søker støtte fra Kunst i offentlige rom (KORO) og ulike sparebankstiftelser, samtidig som vi samarbeider med lokalt næringsliv. Vi forsøker også å etablere partnerskap med private utbyggere og grunneiere, forteller Fodstad.

Verket Lystårn av Thomas Nordström og Annika Oskarsson

"Lystårn" av Thomas Nordström og Annika Oskarsson er plassert ved Storøya skole på Fornebu. Les mer om verket her.

Midlertidig kunst på Fornebu, av Kjell Varvin og Espen Henningsen

Midlertidig kunst på containere ved Flytårnet på Fornebu, laget av Kjell Varvin og Espen Henningsen.

I forbindelse med utviklingen av Sandvika øst gjennomføres nå et kunstprosjekt spesielt rettet mot ungdom. Kunstnerduoen Rören/Johannessen har samarbeidet med unge fra Røde Kors’ ungdomshus, Fellesverket, om å skape en sosial skulptur – laget av stein hentet fra nærliggende veiutbygging.

– Steinen inneholder fossiler, og ungdommene jobber sammen med kunstnerne med å utforske ideen om «fremtidens fossiler». Resultatet blir et kunstverk og en ny møteplass ved Løkkehaven – et sted vi håper skal speile og engasjere fremtidens Bærum, sier Fodstad.

Ungdom tegner fremtidens fossiler

Her tegner ungdom fremtidens fossiler.

Offentlig kunst i Bærum 

Bærum kommune har siden 1970-tallet satset systematisk på kunst i det offentlige rom. Resultatet er en av Norges største kommunale kunstsamlinger – mer enn 5000 verk fordelt på kommunens bygg, parker og byrom.

Selvportrett 4 år av Reidun Aafløy Hansen i Sandvika

"Selvportrett 4 år" av Reidun Aafløy Hansen, i Sandvika. Les mer om kunstverket her. 

Claude Monet i Sandvika av Tobbe Malm, ved Løkketangen.

"Claude Monet i Sandvika 1895-2020" av Tobbe Malm er plassert i Løkkehaven i Sandvika. Les mer om kunstverket her.

Du finner en oversikt over offentlig kunst i Bærum kommune gjennom kommunens digitale kunstsamling i Norges Kunstdatabase (NKDB): baerum.nkdb.no. Her kan du: 

  • Utforske kunstverkene på kart
  • Lese om kunstnere og historien bak verkene
  • Lage egne kunstvandringer 

- Den nye kunstdatabasen gjør det lettere for innbyggerne å få vite mer om kunstverket, kunstneren og hvor verket er plassert, sier Ellen Marie Fodstad. 

Double dancer av Lyman Whitaker på Steinskogen gravlund. 

“Double dancer” av Lyman Whitaker, på Steinskogen gravlund. Les mer om kunstverket her.

Messingle av Sverre Hoel på Kadettangen.

"Messingle" av Sverre Hoel på Kadettangen. Her med kunstner Sverre Hoel og kunstrådgiver Ellen Marie Fodstad. Les mer om kunstverket her.