Fettutskiller

Alle virksomheter med storkjøkken og næringsmiddelindustri skal installere fettutskiller. 

Hva må du gjøre?

Installasjon av fettutskiller

Ansvarlig søker må sørge for at fettutskilleren blir dimensjonert og installert i henhold til Norsk Standard, NS-EN 1825-1 og NS-EN 1825-2.

Registrering av fettutskiller

Fettutskiller skal alltid registreres hos Vann og avløp ved påslipp av fettholdig avløpsvann til offentlig avløpsnett. Dette gjelder ny virksomhet, eksisterende virksomhet og ved bruksendring av eksisterende bygninger. Dersom registrering av fettutskilleren er fullstendig vil Vann og avløp fatte et vedtak med påslippskrav (enkeltvedtak) som virksomheten plikter å følge.

Enkeltvedtaket gis til eier av virksomheten. Det er eier av virksomheten som er ansvarlig for at påslippskravene overholdes.

Ved anmodning om uttalelse eller registrering av fettutskiller skal følgende sendes inn:

Årsrapport

Innen 1. mars hvert år skal den det sendes inn årsrapport.

Dokumentasjon på tømming og kontroll  av fettutskiller skal vedlegges.

Hvorfor stilles det krav?

Utslipp av fett skaper problemer både på ledningsnett og renseanlegg. Når fettholdig avløpsvann kommer ut på avløpsnettet, synker temperaturen, fettet stivner og kan forårsake gjentetting av ledningen. Dette kan medføre stopp på avløpsnettet og skade på eiendommer, som for eksempel ved tilbakeslag av kloakk og kjelleroversvømmelser. Driftstans kan også medføre forurensning av vassdrag og fjord. På renseanleggene skaper fett problemer i form av gjentetting i varmeveksler, pumper og rør. Dette bidrar til driftsforstyrrelser og økte vedlikeholdskostnader.

Tømming og kontroll 

Det skal til enhver tid foreligge en gyldig tømmeavtale på fettutskilleren. Krav til tømmehyppighet vil avhenge av fettutskillerens størrelse og mengde avløpsvann tilført. Minimumskrav for tømming er 4 ganger pr. år. Tømmehyppigheten vil vurderes for hver enkelt virksomhet og vil fremkomme i påslippskravene.

Fettutskilleren skal åpnes og kontrolleres ved hver tømming. Minst en gang per år skal fettutskilleren tømmes fullstendig og rengjøres grundig med varmt vann under trykk.

Frityrfett

Vær oppmerksom på at det ikke er tillatt å tømme frityrfett direkte i avløpet eller i fettutskilleren. Dette er fordi frityrfett stivner mye hurtigere enn annet fett. Frityrfett skal samles opp i beholdere, og leveres til godkjent mottak.