Midlene forvaltes av Innovasjon Norge og fylkesmannen og det er primært personer med tilknytning til landbrukseiendom som kan søke, men ulike fellesprosjekter kan også få støtte.
Ta gjerne kontakt med saksbehandler i kommunen som kan veilede.
Et godt drenert jordbruksareal er viktig for en god jordstruktur og er avgjørende for en målsetting om økt matproduksjon. Med tanke på tendensen til økte nedbørsmengder i forbindelse med endring til et våtere klima, blir drenering stadig viktigere. Et godt drenert jordbruksareal reduserer faren for erosjon og vil bidra til en bedre vannkvalitet og et bedre vannmiljø.
Tilskuddet fordeles kommunevis fra fylkesmannen. Kommunene har ansvar for forvaltning av midlene.
Tilskudd kan ikke gis der tiltaket medfører vesentlig skade for annen eiendom og naturmangfold. Tilskudd kan heller ikke gis der tiltaket er påbegynt før tilskudd er innvilget.
På nettsidene til Landbruksdirektoratet kan du finne søknadsskjema, forskrifter, retningslinjer og faglige artikler.
Søknadsfrist er 15. mai.
Søknad om tilskudd til nærings- og miljøtiltak i skog gjelder skogkultur som avstandsregulering, stammekvisting, suppleringsplanting, tynning, miljøtiltak og veibygging.
Avdeling Park, landbruk, natur og kulturvern behandler søknader og er rådgivende. For veiledning kontakt skogbrukssjefen.
Mer informasjon finner du på nettsidene til Fylkesmannen i Oslo og Akershus.
Produksjonstilskudd er en fellesbetegnelse for en rekke tilskuddsordninger til foretak som driver vanlig jordbruksproduksjon. Det er kommunen som behandler og avgjør søknaden.
Mer om produksjonstilskuddet kan du lese på nettsidene til Statens landbruksforvaltning
Regionalt miljøprogram (RMP) er en fylkesvis tilskuddsordning for miljøtiltak i landbruket
Jordbruksforetak kan søke om regionale miljøtilskudd via kommunen. Foretak som er berettiget produksjonstilskudd og godkjente beitelag kan søke om tilskudd.
Formålet med ordningen er å fremme natur- og kulturminneverdiene i jordbrukets kulturlandskap, og redusere forurensingen fra jordbruket utover det som kan forventes gjennom vanlig jordbruksdrift. Kommunens tiltaksstrategi skal gi overordnede retningslinjer for prioritering av SMIL-søknader. Kommunen behandler og avgjør søknader om tilskudd.
Tilskudd kan gis til foretak som:
Dersom tiltaket skal gjennomføres på leid areal må det innhentes skriftlig tillatelse fra grunneier til gjennomføring av omsøkte prosjekt eller tiltak.
Mer informasjon om spesielle miljøtiltak i jordbruket kan du finne på Landbruksdirektoratets nettsider og hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.
Bærum kommune har utarbeidet en egen tiltaksstrategi med lokale prioriteringer av tiltak og bruk av SMIL-midler. De lokale prioriteringene skal reflektere prioriteringene i RMP, med tilpasning til lokale utfordringer og målsettinger.
Tilskuddet har som formål å stimulere til økt kvalitetsproduksjon i produksjonsskog og prioriterer tiltak på arealer med midlere og høy bonitet tidlig i foryngelsesfasen.