Ingerid Solberg
ingerid.solberg@baerum.kommune.no
Sandvika sentrum nord omfatter kollektivknutepunktet og det tilstøtende byområdet. Området strekker seg fra Engervannet i vest til Elias Smiths plass i øst og rammes inn av Engervannsveien/Elias Smiths vei i nord og jernbanen i sør.
Området omfatter også vestre del av Engervannet, Rønne elv og deler av Sandvikselva, samt Gamle Drammens vei og flere historiske bygg.
Arbeidet med planprogram med byplangrep for Sandvika sentrum nord ble igangsatt og gitt prioritet fordi Viken fylke ønsker å bygge hovedkontor på Leif Tronstads plass 7.
I tillegg er det på sikt planer om å utvide jernbanestasjonen med to nye spor, noe som blant annet utløser behov for ombygging av dagens bussterminal.
Videre har flere andre grunneiere i området også uttrykt ønske om en utvikling med høy utnyttelse. Dette ga grunnlag for å utarbeide et helhetlig byplangrep for å se utviklingen i området i sammenheng som gir forutsigbarhet for alle og sikrer viktige kvaliteter i området.
Planprogrammet redegjør for området slik det er i dag, hvilke mål og ambisjoner kommunen har for fremtidig utvikling, og beskriver rammer, utrednings- og undersøkelseskrav for fremtidig planarbeid innenfor området.
Formålet med planarbeidet er å videreutvikle Sandvika som sentrum i Bærum og Viken og som et effektivt regionalt knutepunkt med høy utnyttelse. De skal også sikre utvikling av et attraktivt bymiljø med høy kvalitet i byrom, arkitektur og blågrønn struktur.
Sandvika skal være et attraktivt sted for næringslivet samtidig som det skal være et godt sted å bo. Byen skal ha allsidige sentrumsfunksjoner tilpasset behovene til innbyggere i Bærum og en større region. Det skal være enkelt å orientere seg og trygt å bevege seg i byen.
Kort forklart er formålet med planarbeidet:
Planprogram med byplangrep skal gi føringer for fremtidige detaljreguleringer i planområdet. De viktigste elementene i forslaget til byplangrepet er:
I planprosessen er det gjort en vurdering av utviklingsmuligheter for Sandvika kollektivknutepunkt. Tre alternativer for fremtidig lokalisering av bussterminalen er vurdert, som følge av jernbanens utvidelse med to nye spor.
Her finner du mulighetsstudien med oversikt over de ulike alternativene.
Kommunen anbefaler å legge alternativ A til grunn
Sporutvidelse ønskes fortrinnsvis nordvest for stasjonsområdet med nye oppganger lenger vest for å koble stasjonsområdet bedre til Sandvika vest
Ny bussterminal løses samtidig med sporutvidelse, og søkes plassert under bakken ved dagens lokasjon
Planutvalget behandlet 5. november forslag til planprogram for Sandvika sentrum nord med kollektivknutepunkt. Ved vedtak om utleggelse til offentlig ettersyn fulgte følgende tilleggsvedtak;
Tilleggsnotatet om høyder kan du se her (lenke kommer).
Her kommer det lenker til dokumentene.
Etter vedtak av planprogrammet skal Bærum kommune utarbeide en felles illustrasjonsplan for gater og byrom, plan for kabler og ledninger, samt en kostnadsberegning som grunnlag for kostnadsfordeling og avtaleforhandlinger for å sikre gjennomføring av byplangrepet. Prosessen vil også omfatte vurdering av framtidig eierforhold knyttet til bystrukturen (som gater, torg og park).
Det er parallelt med dette planarbeidet igangsatt arbeid med Gate- og byromsplan for Sandvika. Denne skal legges til grunn for videre reguleringsplaner innenfor avgrensningen av planprogrammet/ byplangrepet.
Planprogrammet vil også følges opp av detaljreguleringer for de enkelte eiendommene.
Vi inviterte til et åpent møte tirsdag 8. desember. Her fortalte vi om prosessen og rammene for utviklingen av området.
Her ser du presentasjonen som ble holdt under møtet.
Send din uttalelse til Bærum kommune, postboks 700, 1304 Sandvika eller post@baerum.kommune.no
Merk uttalelsen med Sandvika sentrum nord med kollektivknutepunkt og planID 2020001.
Frist for å levere merknad er 24. januar 2021.