Barn som ikke kan sykle selvstendig kan få oppleve sykling gjennom tandemsykling, tipser fysioterapeuter i Bærum.

Mann og gutt sykler på tandemsykkelMann og gutt sykler på tandemsykkel

– Mange familier må gi opp felles sykkelturer fordi et av barna ikke sykler. Når barnet vokser ut av sykkelvognen, blir det vanskelig for foreldre å kunne gi barnet sykkelopplevelser, sier fysioterapeut i Bærum kommune Ellen Margrethe Christiansen.

Hun sier det finnes mange årsaker til at barn kan oppleve sykling som utfordrende.

– Det kan for eksempel handle om nedsatt balanse eller motorikk, svakt syn eller rom- og retningsvansker. Eller noe helt annet. Summen blir uansett at det å sykle på egenhånd er utelukket, sier Christiansen.

To på sykkelen

Et alternativ kan imidlertid være å prøve tandemsykling. Tandemsykkel er kategorisert som et hjelpemiddel som kan fås gjennom NAV, hvis fysioterapeuter i kommunen sender inn en søknad.

– Jeg tror at det er mange som ikke vet om dette tilbudet. Vi ser mange barn som får glede av slik tandemsykling. Også barn med mange og sammensatte vansker kan få en tandemsykkel tilpasset, sier Christiansen.

En tandemsykkel er en sykkel som er lagd for mer enn en person, og det er mest vanlig å sitte etter hverandre på syklene.

– Det gjør det mulig for en voksen å ha kontroll over sykkelsituasjonen, samtidig som barnet kan få sitte på et vanlig sykkelsete og aktivt delta i syklingen, sier Christiansen.

Hun råder foreldre som ønsker mer informasjon om tilbudet, til å ta kontakt med ergo- fysioterapitjenesten i kommunen.

– Foreldre vi er i kontakt med er svært begeistret for tandemløsningen. Endelig kan hele familien dra på tur sammen! Sier Christiansen.

Fakta: