Hvordan håndtere alkohol i julen som gravid, ammende og forelder? Les svarene fra jordmoren og helsesykepleieren.

Illustrasjon, baby.jpg

– Når vi snakker med foreldre som venter barn, er vår anbefaling å la være å drikke alkohol gjennom hele graviditeten, sier jordmor i Bærum kommune, Mariella Clausen.

Ifølge helsemyndighetene kan det å drikke alkohol som gravid påvirke fosterets utvikling. Disse skadene vil vare livet ut for barnet. Det finnes ikke noen sikker nedre grense av mengde, eller et trygt tidspunkt for inntak av alkohol i svangerskapet. Derfor er rådet å avstå helt fra alkohol når man er gravid.

– Ha alkoholfrie alternativer tilgjengelig, snakk med partneren i forkant av julebord eller andre situasjoner der det kan være mye alkohol. Støtte fra partner gjennom svangerskapet er viktig, sier Clausen.

Ammende bør være forsiktige med alkohol

Også mødre som ammer bør tenke over alkoholinntaket, råder jordmoren.

– Nyfødte barn har liten evne til å bryte ned selv små mengder alkohol. Rådet er derfor å vente med å drikke alkohol til det har gått minst seks uker etter termin hvis man ammer, sier Clausen.

Mengden alkohol i morsmelken vil være det samme som i mors blod. Det betyr at promillen forsvinner fra morsmelken samtidig som den forsvinner fra blodet. Helsemyndighets råd er å vente i rundt tre timer med å amme, etter å ha drukket én alkoholenhet.

Råd fra jordmor:

• Avstå fra alkohol som gravid. Finn gode alternativer, og snakk med partneren om alkoholvaner rundt tilstelninger der det er mye alkohol. Det er lettere å avstå med støtte fra noen andre.
  • Nyfødte har liten evne til å bryte ned selv små mengder alkohol, helsemyndighetene anbefaler derfor å avstå fra alkohol til i alle fall seks uker etter termin.
  • Ett råd er å amme før alkoholen drikkes, eller pumpe ut melk, slik at barnet kan få utpumpet melk mens mor har alkohol i blodet og i melken.
  • Mengden alkohol i morsmelken vil være det samme som i mors blod.

I Bærum kommune er alle helsestasjonene sertifisert som ammekyndige, det betyr at alle ansatte skal ha oppdatert kunnskap om amming. Kommunen har i tillegg egne ammeveiledere som kan bidra dersom det oppstår utfordringer i forbindelse med ammingen. Du kan få tak i ammeveileder via din jordmor eller helsesykepleier.

Tenk over alkoholinntaket – også med de eldre barna

helsesykepleier May Britt Farmen Holt sier det kan være fint å tenke over hvor mye man drikker i julen som forelder, også når barna har blitt litt eldre.

– Det trenger ikke være noe veien med å ta et glass vin til maten, men vi bør også være oppmerksomme på at barn raskt legger merke til forandringer i foreldrenes oppførsel, sier hun.

– De minste barna klarer kanskje ikke å uttrykke med ord hva de føler om situasjonen, og vi voksne må være ærlige med oss selv. Mange tror nok at terskelen for at barna skal merke noe er høyere enn den faktisk er, sier hun.

Mer informasjon: Alkoholvaner hos småbarnsforeldre