Klamydia smitter lett ved seksuell kontakt, og er en vanlig infeksjon hos unge opp til 25 år. I Bærum er det omtrent 20 ungdommer med positiv klamydiaprøve i måneden.

Klamydiatest

– Det er lett for unge å finne ut om de har klamydia. Det er en enkel test både for gutter og jenter, som de kan gjøre helt selv på helsestasjon for ungdom og helsestasjon for gutter. Både test og behandling for klamydia er gratis, sier helsesykepleier Laila Huse Skoglund.

De fleste som får klamydia vet ikke om det, fordi infeksjonen som regel ikke gir noen symptomer. De som får symptomer kan kjenne at det svir når de tisser og det kan klø på kjønnsorganene. Jenter kan også oppleve blødning etter samleie.

Hvis en klamydia-infeksjon ikke behandles, kan det føre til infeksjon i eggledere og livmor hos jenter, og i testiklene og bitestiklene hos gutter. Dette kan igjen føre til at det kan være vanskelig å få barn.

– Det er lett å behandle klamydia så lenge infeksjonen oppdages. Testene er også en enkel måte å forebygge smittespredning på. Derfor kan det være lurt å minne de unge på å huske å teste seg. Vi anbefaler at unge tester seg for klamydia hver gang de har sex uten kondom med en ny partner.

– Hvis noen opplever plager i underlivet ønsker vi at de snakker med en av oss som jobber på helsestasjon for ungdom eller helsestasjon for gutter, sier Huse Skoglund.

  • Klamydia-test kan tas gratis på helsestasjon for ungdom og helsestasjon for gutter.
  • For at testen skal være til å stole på må det gå 14 dager mellom sex til man tester seg. De som opplever plager kan teste seg tidligere.
  • Hvis testen er positiv tar ansatte på helsestasjon for ungdom eller helsestasjon for gutter kontakt. Behandlingen er antibiotika, som regel tabletter i syv dager.
  • Kun kondom beskytter mot klamydia.

Les mer om helsestasjon for ungdom og helsestasjon for gutter her