Rennende neser, hoste og ørebetennelse er noe foreldre ofte må forholde seg til. Men når er det egentlig nødvendig å holde barna hjemme fra barnehagen på grunn av sykdom?

– Vi pleier å si at det er allmenntilstanden som avgjør om barn er for syke til å dra i barnehagen.
Det sier Kristine Forfang som er fagansvarlig helsesykepleier ved helsestasjoner i Bærum øst.
Dårlig allmenntilstand kan beskrives som slapphet, sløvhet, at barnet ikke orker å være oppe og leke eller at barnet ikke drikker og spiser som han eller hun pleier. Ifølge Forfang er det viktigste at foreldrene, som kjenner barna best, gjør en vurdering.
I noen tilfeller skal barnet likevel være hjemme:
- Hvis det er målt over 38 grader i endetarm.
- Det skal ikke være nødvendig å bruke Paracet for at barnet skal kunne gå i barnehagen.
- Ved omgangssyke skal barnet være hjemme i to døgn etter at det har blitt symptomfritt igjen.
Unngå å smitte andre?
Det er imidlertid ingen grunn til å holde barnet hjemme fra barnehagen på grunn av lett forkjølelse, hoste eller øreverk, så lenge barnet ellers er i god form og kan delta i normale aktiviteter i barnehagen.
– Sykdom som forkjølelse smitter mest før og like etter at symptomene har oppstått. Derfor er det ofte liten grunn til å holde barnet hjemme på grunn av smitte. Unntaket er ved omgangssyke, forklarer Forfang.
Hun understreker imidlertid at alle bør følge reglene til sin barnehage ved sykdom.
– For å unngå sykdom og smitte er gode rutiner for vasking av hender viktig. I barnehagen sprer smitte seg hovedsakelig gjennom direkte og indirekte kontakt mellom barna, sier helsesykepleieren.