Koronapandemien legger begrensninger på hverdagen. Hvordan kan foreldre best støtte barna sine i denne situasjonen? Psykologspesialist Hanne Naug og Ingeborg Standerholen Lishaugen svarer.

- Mange barn og ungdommer har det litt ekstra tungt nå. Begrensningene som følger med pandemien rammer barn og unge ekstra hardt, sier psykologspesialist i Bærum kommune Hanne Naug.

- Veldig mye av det som er hyggelig og morsomt er avlyst. En del familier opplever også økte økonomiske bekymringer. Selv julen blir ikke helt som den pleier. Som foreldre er det likevel mye vi kan gjøre for støtte barna i denne situasjonen, sier psykologspesialist Ingeborg Standerholen Lishaugen.

Innspill til foreldre:

• Se og bekreft barna eller ungdommene når du ser at de synes det er tøft. Dette er en tøff periode. Møt dem med for eksempel: «Ja, nå er det vanskelig. Det er kjedelig når alt er avlyst, når du ikke får gjort det du ville». Prøv å unngå å si «Vi har da ikke noe å klage på» og lignende.
  • Forsøk å sette deg inn i barna ungdommens sko. Når man er skuffet og lei seg, kan det komme ut som irritasjon eller surhet – også for barn og ungdommer. Prøv å forstå hva som ligger bak.
  • Naturlig med gnisninger. Når alle er mye hjemme kan det lett føre til gnisninger, det er helt naturlig. Vær ærlig om dette overfor store og små.
  • Legg til rette for felles aktiviteter.  Prøv å gjøre noe hyggelig sammen. Nå har de fleste av oss mer tid til juleforberedelser. Det å følge med på en julekalender sammen på TV (her finnes det varianter for ulike aldersgrupper) kan være godt nok. Eller hva med et felles pepperkakeprosjekt hjemme? Ta turen ut sammen og gå et nytt sted. Kanskje ta frem gamle dorullnissekunster eller bruk ting fra skogen til å lage dekorasjoner? Finn noe som kan passe i din familie. Poenget er fellesskapet, ikke aktiviteten.
  • Digitaliserte tradisjoner.  Tradisjoner som nå må avlyses er tap for store og små. Kan du prøve å vri de om til en digital versjon? For eksempel marsipanlaging med mormor, pepperkakebakst med vennefamilie, julequiz med naboen.
  • Bære håp. Som foreldre vite at det er strevsomt, men at det går over.
  • Bånd. Husk at det viktigste du gjør som forelder er å være der, og opprettholde båndet til barnet eller ungdommen din.
  • Strever du selv i denne situasjonen? Snakk med noen andre voksne om det, søk hjelp om du trenger.