Ett av ti barn sier de skulle ønske foreldrene drakk mindre i ferien.

– Barn trives best med voksne som oppfører seg som de pleier. Som voksen kan det være vanskelig å oppdage når det går fra trivelig til ubehagelig for barna, sier Randi Hagen Eriksrud i Av-og-til.

Nylig inngikk Bærum kommune et samarbeid med alkovettorganisasjonen. Gjennom samarbeidet skal det settes fokus på alkovett, og hensikten er færre ulykker og negative følger av alkoholbruk.

– Sommer, ferietid og fridagene betyr ofte flere sammenhenger der det drikkes alkohol. Det fører gjerne til økt alkoholbruk og til at mange barn sitter igjen med ubehagelige minner etter sommeren, sier Hagen Eriksrud.

I en undersøkelse gjennomført av IPSOS for Av-og-til svarte ett av ti barn at de skulle ønske foreldrene drakk mindre i ferien.

– Still deg selv spørsmålet: hvor mange glass tåler barnet mitt? I tillegg ber vi alle voksne om å våge å bry seg dersom en ser barn som har det vanskelig, sier Hagen Eriksrud.

– Vi er opptatt av at alle barna i kommunen vår skal få en god og trygg sommerferie. Derfor ønsker vi å komme med en ekstra oppfordring til alle voksne om å tenke over sin egen alkoholbruk sammen med barn i sommer, sier helsesykepleier i Bærum Kristine Forfang.

Innspill fra Av-og-til:

• Sikre at barna dine har det trygt og godt, også hvis du selv drikker alkohol.

• Bruk alkovett. Tenk igjennom på forhånd om du skal drikke, og i så fall hvor mye, når det er barn til stede.

• Om dere er flere foreldre til stede, kan det være fint å snakke sammen om hvordan dere skal håndtere alkohol når det er barn der. Hva er greit? Og hva er ikke greit? Det kan også være lurt at minst en er edru og kan kjøre bil dersom noe skulle oppstå.

• Snakk om alkohol med barna dine når du føler at de er klare for det. Gjør alkohol til et «ufarlig» og naturlig tema. Vær konkret og ta barnet på alvor, og ikke avfei det barnet sier. Vær åpen og interessert i det du blir fortalt og unngå ledende spørsmål. Barn skal aldri måtte ta ansvar for voksnes alkoholbruk.

På Av-og-til sine nettsider kan du lese mer om alkovett