Dagens budskap er enkelt og stort – GRATULERER MED DAGEN - 17. MAI!

Lisbeth Hammer Krog

Vi vil savne barnetoget, blomstertoget, barnelekene, kafeen i skolegården, borgertoget og de andre festlighetene. Årets 17. mai blir for mange en mer nedtonet feiring, men samtidig en dag til ettertanke.

I dette jubileumsåret markerer vi at det er 75 år siden Norge gjenvant sin frihet – etter 5 lange år med okkupasjon. Krigen lærte oss mye som nasjon, og kanskje viktigst av alt - at alenegang ikke er nok for å sikre vår frihet. Pandemikrisen vi nå sammen med resten av verden står i, understreker nettopp betydningen av det samme – hvor avhengige vi er av hverandre som nasjoner, regioner, kommuner og folk.

17. maifeiringen i 1945 markerte starten på de festlighetene vi har i dag, med fest, flagg og festglade barn som går i tog. Årets nasjonaldag går inn i historiebøkene som den første nasjonaldagen etter krigen hvor gatene ikke fylles med festglade barn som går i tog.

I år skal vi allikevel glede oss over mye: Det er godt at korpsene får spille for å gi oss ordentlig, god 17. mai-følelse, og jeg oppfordrer alle til å bli med og synge «Ja, vi elsker» sammen med resten av landet rett etter at kirkeklokkene ringer kl. 12:55. Da vil vi også høre «Ja, vi elsker» fra vårt unike klokkespill i rådhuset. Festforestillingen som vi hver 17. mai inviterer til, vil i år komme hjem til hver og en av oss kl. 15:30 ved at det streames blant annet på Kulturhusets nettsider. 

Selv om årets nasjonaldag blir annerledes, tror jeg likevel det blir en 17. maidag mange av oss vil huske. Vi vil kjenne på noe ekstra denne dagen, fordi tiden vi lever i akkurat nå er så spesiell. Tusen takk til 17. mai-komiteen og alle dere som bidrar til å gjøre årets 17. mai til en minnerik og fin dag.

Gratulerer så mye med nasjonaldagen vår!
Lisbeth