Vi står foran en fin senvinterhelg, med strålende værmelding. Les rådene fra kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen før turen.

Etter en uke med mer hjemmesitting enn vanlig, frister det med tur i skog og mark sammen med familie eller venner.  Forrige helg krydde det av solhungrige Bæringer på populære utfartssteder i marka og ved sjøen og noe liknende vil vi sikkert oppleve denne helgen.

Spørsmålet er om disse menneskemassene bidrar til virusspredning. Det vil vi aldre vite med sikkerhet, men det vi vet er at vi kan ta grep for å redusere mulig smitte til et minimum.

Viruset smitter først og fremst når man er syk og aller mest hvis man hoster eller nyser. Det aller, aller viktigste er derfor at man holder seg hjemme og unngår andre mennesker hvis man er syk.

Siden det også er en viss mulighet for virusspredning uten sykdom og symptomer bør man helst være på tur med de man lever under samme tak som. Er en på tur med andre, bør man være så få som mulig i samme gruppe, og helsemyndighetenes anbefaling er å være fem personer eller færre. Siden potensiell smitte er avhengig både av avstand og varighet på kontakt, anbefales å holde avstand og at ikke samværet varer for lenge. Klarer man å holde to meters avstand (husstandsmedlemmer unntatt) vil mulighet for smitte kun være teoretisk. Smittespredning ved hudkontakt som klemming og håndhilsing kan heller ikke helt utelukkes og bør unngås.

Å passere andre (friske) mennesker i naturen selv med relativt kort avstand uten hudkontakt representerer ikke smittefare og bør ikke skape bekymring.

Følges disse råd vil fare for smitte være mikroskopisk og hvis alle følger rådene vil ikke utfarten føre til spredning av koronaviruset. Samtidig vil det være enklere å unngå tilfeldig tett kontakt med andre mennesker hvis man oppsøker andre og litt mindre populære utfartssteder. Kanskje dette kan gi nye og spennende opplevelser.

Ha en riktig fin turhelg. Det er bra for kropp og sjel.

Spikerbruksfallet

Bildet er fra Spikerfallet kraftstasjon ved Lomma.

Turer i Bærum - turforslag med karttjenester