Sandvika PRIDE ble arrangert i Bakgården i Sandvika 5. juni. Alle var inviterte til en fargeglad feiring av skeiv kjærlighet og mangfold. Hvem stod bak arrangementet? Jo, ungdom fra Helset fritidssenter. 

I juryens begrunnelse står det: Hos Helset Fritidssenter er alt mulig: Derfor er deres prosjekt «Sandvika PRIDE» kåret til landets beste!

Ungdommen satte rammen og agendaen selv

Det prosjektet er skapt av og for ungdom: fra den kreative oppstartsfasen til gjennomføringen av arrangementet. I tillegg var de vertskap, styrte dialogen på sosiale medier og debatt med ungdomspolitikerne.

Prosjektet har ledet til synlighet for det unge LHBTQ+ miljøet i Bærum på flere nivåer og vært en samlende kraft etter terrorangrepet den 25. juni. Det har gitt ungdommene mulighet til å delta i debatten.  

Ungdommene skal med

Helset fritidssenter er ett av syv fritidssentre som Ungdom og fritid har i Bærum kommune (UFB). De siste årene har det på Helset blitt satset på medvirkning fra ungdommene. Møteplasser og tilbud blir utviklet og etablert etter ønske til ungdommen. De unges stemme i lokalsamfunnet blir hørt og de unge påvirker sin egen hverdag.

Møteplasser til flere miljøer

Når initiativ og engasjement fanges opp og styrkes, skapes det bølger. Fritidssenteret har spesialisert seg på å tilby miljøer som ikke alltid har tilpassede møteplasser nettopp det. Ikke noe prosjekt er umulig: punk- eller pridefestival, Cosplay crunsh, DnD-kafe eller podcastinnspilling.   

Fra juryen begrunnelse:

  • Sandvika PRIDE var i utgangspunktet en fest for ungdommene der kunne feire seg selv i trygge omgivelser, men fikk lokale ringvirkninger i form av at de skapte en ny møteplass. Møtestedet ble stedet ungdommen følte de kunne være seg selv sammen med likesinnede. 
  • Med Sandvika PRIDE fikk ungdommene si sin mening og påvirke politiske prosesser i lokalsamfunnet. De mobiliserte og samarbeidet med alt fra Den norske Kirke til Helsestasjonen for Ungdom, Rud VGS, ordføreren i Bærum, organisasjonen FRI, ungdomspolitikere, Skeiv Ungdom og rulleskøyte-crewet Girls on Wheels. Med dette prosjektet fikk ungdommene satt LHBTQ+ spørsmål på agendaen i Bærum! 
  • I etterkant av gjennomføringen har Sandvika PRIDE utviklet seg til å bli et helårsprosjekt der PRIDE-gruppa har arrangert REGNBUEPARKEN under Sandvika Byfest og Kulturnatt Elvelangs.

Gratulerer så mye til Helset fritidssenter med årets prosjekt «Sandvika PRIDE»!

Kort om Ungdom og Fritid // Ungdom og Fritids pris

Ungdom og Fritids pris blir delt ut på Ungdom og Fritids årlige

landskonferanse. Prisen deles ut for å løfte frem det gode arbeidet som skjer på fritidsklubber og ungdomshus.

Ungdom og Fritid er en demokratisk barne- og ungdomsorganisasjon for over 120 000 ungdommer, ansatte og frivillige i kommunale eller kommunalt støttede fritidsklubber. Den har mer enn 670 medlemsklubber over hele landet.