Muhammad Rafiq og Mohammad Iqbal mottok i dag Medaljen for edel dåd. De fikk medaljene for sine handlinger under angrepet på Al-Noor moskeen i Bærum 10. august 2019.

Muhammad Rafiq ble tildelt Medaljen for edel dåd i gull. Rafiq utmerket seg med en ekstraordinær innsats i overmanningen av gjerningsmannen, og utførte en usedvanlig fremragende redningsdåd.

Mohammad Iqbal ble tildelt Medaljen for edel dåd i sølv. Iqbal innsats var avgjørende for at gjerningsmannen ble overmannet.

– Jeg dedikerer denne medaljen til alle som ønsker å leve i fred, og også til Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, sa sønnen til Muhammad Rafiq. Muhammad Umer Rafiq talte på vegne av sin far.

Næringsminister Iselin Nybø berømmet heltene for stort mot.

– Dere satte eget liv i fare. Takk for motet og styrken dere viste da det gjaldt som mest, sa Nybø.

– Hele bærumssamfunnet ble rammet den dagen. Da, som nå, er det viktig å si klart og tydelig at vi ikke tolererer et angrep på vår mangfoldige kommune, sa ordfører Lisbeth Hammer Krog.

– Jeg har stor forståelse for at det er mange medlemmer i Al-Noor moskeen som har kjent på frykten angrepet utløste, og som fortsatt er redde og engstelige. Den frykten skal vi sammen bære og arbeide for å redusere, sa ordfører.

Medalje for edel dåd.

Om medaljen

Medaljen for edel dåd deles ut som belønning for utvist hederlig forhold ved redning av menneskeliv eller annen likeartet dåd som har medført fare for redningsmannens liv.