Kom dere ut og hold viruset unna, skriver kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen.

Vi står foran påskehøytiden og mange bæringer må i år bryte med lange påsketradisjoner og vil tilbringe ferien i eller nær egen kommune. For mange blir det trist og uvant å ikke oppholde seg i høyfjellet, ved sjøen eller på utenlandsreise, men det kan neppe kalles en krise.

Denne «hjemmekarantenen» gir en sjelden anledning til å bli bedre kjent i eget lokalmiljø med all den praktfulle natur og det spennende kulturlandskap kommunen vår kan by. Selv om smittefaren er minst hvis man holder seg innendørs hele påsken ønsker kommuneoverlegen å oppfordre alle til å komme seg ut. Både for å suge inn livgivende solstråler og for å bevege på legemet som er grunnleggende for å bygge og bevare helse.

Undersøkelser har vist at befolkningen har fått økt tillit til myndighetene under koronautbruddet. Etter kommuneoverlegens skjønn mener jeg det kan tilskrives myndighetenes åpenhet og manglende skråsikkerhet. For dette viruset og dette utbruddet finnes det ingen oppskrifter eller historiske erfaringer som gir klare svar på hvordan disse utfordringer best løses. Dette har myndighetene kommunisert tydelig og uten å holde viktig informasjon tilbake og dette trygger oss alle.

Samtidig er det kunnskap om viruset og sykdommen som det er faglig enighet om og som er viktig å kommunisere til befolkningen. Viruset er mer smittsomt enn et vanlig influensavirus og gir oftere enn influensa mer alvorlige lungesymptomer hos både middelaldrende og eldre mennesker, oftest hos de med samtidige kroniske sykdommer. Heldigvis får barn og unge lette symptomer når de blir smittet.

Med denne smittsomheten er det viktig å unngå tett kontakt mellom mange mennesker. For den enkelte vil ikke nærkontakt med en enkelt fremmed person innebære stor smittefare, men hvis vi får hele befolkningen med på å følge helsemyndighetenes anbefalinger om å holde god fysisk avstand, vil dette være et viktig tiltak for å undertrykke smitten i befolkningen. Sammen med god hånd- og hostehygiene vil dette ha stor effekt på smittereduksjon.

Noe annet vi vet er at viruset først og fremst smitter når man er syk og aller mest hvis man hoster eller nyser. Det aller, aller viktigste er derfor at man holder seg hjemme og unngår andre mennesker hvis man er syk.

Vi vet at det er en viss mulighet for virusspredning uten sykdom og symptomer. Derfor bør man helst være på tur med de i samme husstand. Er en på tur med andre, bør man være så få som mulig i samme gruppe, og helsemyndighetenes anbefaling er å være fem personer eller færre.  Siden potensiell smitte er avhengig både av avstand og varighet på kontakt, anbefales å holde avstand og at ikke samværet varer for lenge. Klarer man å holde to meters avstand (husstandsmedlemmer unntatt) vil mulighet for smitte kun være teoretisk. Smittespredning ved hudkontakt som klemming og håndhilsing kan heller ikke helt utelukkes og bør unngås.

Å passere andre (friske) mennesker i naturen selv med relativt kort avstand uten hudkontakt representerer neppe smittefare og bør ikke skape bekymring.

Følges disse råd vil fare for smitte være mikroskopisk og hvis alle følger rådene vil ikke utfarten føre til spredning av koronaviruset. Samtidig vil man bruke mindre energi på å unngå tilfeldig tett kontakt med andre mennesker hvis man oppsøker andre og litt mindre populære utfartssteder. Vi har enorme naturområder og både for barn og voksne er det spennende å utforske områder utenfor «lysløypene».

Kommuneoverlegen ønsker alle en god påske. Vær aktiv og hold den sosiale kontakten (ref statsministeren) gående, selv om den fysiske kontakten må utsettes en stund enda. Jeg er overbevist om at vi vil huske påsken 2020,  kanskje nettopp fordi den blir fredeligere og annerledes enn vi er vant til.